17-03-2009

Szkolenia tematyczne prowadzone przez Komisję Krajową

Fundusz Gospodarczy Sp. z o.o. działający przy Komisji Krajowej przeprowadził dwa interesujące szkolenia.
Pierwsze zorganizowane było w ramach projektu pt. "Europejskie Rady Zakładowe i Rady Pracowników jako platforma dialogu autonomicznego w poznawaniu i określaniu wspólnych interesów pracodawców i pracowników", a drugie nosiło tytuł: "Europejskie porozumienie ramowe dotyczące nękania i przemocy w miejscu pracy jako efekt Europejskiego Dialogu Społecznego".
W obydwu tych szkoleniach uczestniczyli przedstawiciele z regionu Podbeskidzie.
Powyższe projekty zostały już zakończone.

W lutym 2009 r. Dział Szkoleń przy Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" poinformował, że rozpoczęła się realizacja projektu, finansowanego z funduszy Unii Europejskiej, w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Działanie 2.1. Rozwój kadr nowoczesnej gospodarki, poddziałanie 2.1.2. Partnerstwo dla zwiększenia adaptacyjności pt. "Niezależna ekspertyza ekonomiczna standardem dialogu społecznego w obliczu zmiany gospodarczej".
Projekt realizowany jest na terenie całego kraju przez specjalistów wysokiej klasy i w partnerstwie z OPZZ. Za cel przyjęto aktywne wsparcie partnerów społecznych przez wprowadzanie zmian adaptacyjnych w przedsiębiorstwie.
Mamy nadzieję, że program ten obejmie również Podbeskidzie i spotka się z dużym zainteresowaniem organizacji zakładowych.

W wyżej wymienionych projektach koszty uczestnictwa pokrywane są ze środków unijnych.
Zachęcamy do aktywnego przeglądania serwisu internetowego Komisji Krajowej, gdzie zamieszczane są informacje o podobnych przedsięwzięciach.

Dział Rozwoju Związku
i Kontaktów z Organizacjami Związkowymi