13-01-2009

Piętnasta rocznica śmierci Śp. Jana Frączka Przewodniczącego Komisji Zakładowej NSZZ Solidarność FSM/Fiat Auto Poland S.A. w latach 1989-1994

GÓRAL, ZWIĄZKOWIEC, KONSPIRATOR

Był jednym z najbardziej tępionych przez bezpiekę działaczy solidarnościowego podziemia. Za przetrwanie "Solidarności" i wolność ojczyzny zapłacił swym zdrowiem. W sobotę, 17 stycznia, minie 15 lat od śmierci Jana Frączka.
Żył zaledwie 39 lat.
Pochodził spod Nowego Sącza. Jako niespełna dwudziestoletni chłopak przyjechał w połowie lat siedemdziesiątych do Bielska-Białej, by rozpocząć pracę w Fabryce Samochodów Małolitrażowych. Kilka lat później stał się jednym z najbardziej aktywnych działaczy podziemnej "Solidarności" na Podbeskidziu.
W latach 1989-1994 Przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ Solidarność FSM/Fiat Auto Poland S.A.
W 1995 r. otrzymał pośmiertnie Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski.
Z powodu swej działalności był nieustannie inwigilowany przez Służbę Bezpieczeństwa, nękany rewizjami, zamykany w milicyjnych aresztach. Zatrzymany we wrześniu 1985 roku został skazany na półtora roku więzienia za - jak to nazwał prokurator - działania, zmierzające do wywołania niepokoju publicznego. Wyszedł na wolność na mocy amnestii w czerwcu 1986 roku. Pod pretekstem "karalności" został zwolniony z Fabryki Samochodów Małolitrażowych. Wrócił tam dopiero w 1989 roku, już, jako przewodniczący zakładowej "Solidarności", mogącej znowu działać legalnie. Był członkiem regionalnych i krajowych władz tego związku zawodowego.
Jednym z owoców lat jego podziemnej działalności była przyjaźń z Lechem Wałęsą. Nie wahał się ją wykorzystywać, orędując u Prezydenta RP między innymi w sprawie budowy Szpitala Wojewódzkiego w Bielsku-Białej. Były to zabiegi skuteczne - szpital powstał, a w jego holu jest dziś tablica, poświęcona Janowi Frączkowi.

Zawsze żył w biegu, na pełnych obrotach, nie oszczędzając się. Zmarł nagle w trakcie obrad Krajowej Sekcji Motoryzacyjnej w Warszawie. Było to 17 stycznia 1994 roku, dwa dni przed jego 39. urodzinami.

***

Msza święta w intencji śp. Jana Frączka odprawiona zostanie w niedzielę, 18 stycznia, o godz. 1030 w Bielsku-Białej w kościele na osiedlu Karpackim.

MOZ NSZZ Solidarność Fiat Auto Poland S.A.