16-12-2008

Trudna sytuacja na rynku pracy

Trudna sytuacja na rynku motoryzacyjnym nie ominęła też firmy Sews Cabind Poland w Żywcu.
Od początku roku w tej firmie blisko 600 osób straciło pracę. Były to w większości zwolnienia ze względu na wygaśnięcie umowy o pracę na czas określony. Obecnie pracodawca, jak również organizacja związkowa NSZZ "Solidarność", starają się zminimalizować skutki kryzysu. Zostało uzgodnione porozumienie, zawierające sposób wynagradzania pracowników, przebywających na postoju lub wykonujących inne czynności powierzone im przez pracodawcę.

W całym tym zdarzeniu nie byłoby nic nadzwyczajnego, ponieważ art. 81 Kodeksu pracy wyraźnie mówi, jak w takiej sytuacji powinien postąpić pracodawca. Jednak nie wszyscy pracodawcy przestrzegają tego zapisu.
Z doniesień napływających z całego regionu wynika, iż nieznaczna część pracodawców próbuje ominąć zapis Kodeksu pracy albo udaje, że ich on nie dotyczy. Zmusza się pracowników do brania urlopów bezpłatnych , co jest ewidentnym naruszeniem art. 81 Kodeksu pracy. Takie działania powodują, że pracownik nadal jest w stosunku pracy, co uniemożliwia mu zarejestrowanie się w urzędzie pracy. Sam nie może się zwolnić, bo traci zasiłek dla bezrobotnych za 3 miesiące, a w efekcie podpisania urlopu bezpłatnego, nie otrzymuje wynagrodzenia.
Takie naruszenia prawa powodują interwencję organizacji związkowych w Państwowej Inspekcji Pracy.