11-06-2008

Zmarł Jan Lelek, działacz "Solidarności" z RELANY

W czwartek, 5 czerwca 2008 roku pożegnaliśmy na cmentarzu parafii Opatrzności Bożej w Bielsku-Białej Jana Lelka. Miał 83 lata.

W latach 1980-81 Jan Lelek był zastępcą przewodniczącego Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" w ZPW im. A. Zmożka - "Relanie". Po wprowadzeniu stanu wojennego prowadził zbiórkę i przekazywanie pieniędzy dla rodzin internowanych i uwięzionych działaczy "Solidarności", między innymi Ryszarda Malarza i Patrycjusza Kosmowskiego.

Od 1985 r. był na emeryturze. Przez 40 lat służył Bogu i ludziom, będąc wolontariuszem w parafii Opatrzności Bożej w Białej. Był bliskim współpracownikiem ks. prałata Józefa Sanaka. Zawsze cichy, skromny, pogodny, oddany służbie Bogu i bliźnim. Poproszony o pomoc czy przysługę, świadczył ją nie patrząc na własną korzyść lub wygodę.

Jego życie było całkowicie podporządkowane chrześcijańskiemu przykazaniu: "Miłuj bliźniego swego jak siebie samego".