16-05-2008

Pikieta - i co dalej?

W dniu 29 kwietnia 2008 r. pod Urzędem Wojewódzkim w Katowicach odbyła się pikieta oświatowej "Solidarności". Jej uczestnikami było ok. 1000 pracowników oświaty z terenu województwa śląskiego. (wg przekazów SKOiW). Jedną z najliczniejszych grup tworzyli pikietujący z Bielska- Białej.
Pikieta przebiegała w spokojnej atmosferze, zabezpieczana przez kolegów górników - związkowców i funkcjonariuszy Komendy Miejskiej Policji w Katowicach.
Zarząd MK NSZZ "Solidarność" POiW w Bielsku-Białej wyraża podziękowanie wszystkim uczestnikom pikiety za udział w niej i wzywa do dalszego współdziałania.

Wobec braku odpowiedzi Ministerstwa Edukacji Narodowej na pismo z 29 lutego br. - wezwanie do rozmów w sprawie postulatów sporu "Solidarności" oświatowej z Rządem RP, postanowiliśmy poprzeć strajk organizowany przez Związek Nauczycielstwa Polskiego, uznając za słuszne i zgodne z naszymi zgłoszone w nim postulaty. Nasza decyzja jest zgodna z listem, jaki w styczniu br.
Sekcja Krajowa wystosowała do innych oświatowych związków zawodowych, o podejmowanie wspólnych działań na rzecz poprawy sytuacji w oświacie. Obecnie w placówkach oświatowych trwają referenda strajkowe.

Jak informuje rzecznik prasowy SKOiW NSZZ "S" Wojciech Jaranowski w dniu 15 maja 2008 r. odbyło się spotkanie Zespołu Negocjacyjnego SKOiW z Ministrem Edukacji Narodowej, który zobowiązał się, że w ciągu dwóch tygodni odpowie czy przyjmuje spór z Sekcją Krajową na mocy Porozumienia Rady Ministrów z NSZZ "Solidarność" z 1991r.
Podczas spotkania przewodniczący Sekcji Krajowej Stefan Kubowicz przypomniał postulaty zgłoszone w ramach sporu z Rządem RP i wnioskował o włączenie do rozmów przedstawicieli innych reprezentatywnych związków zawodowych działających w oświacie, tj. ZNP i Forum Związków Zawodowych.

Przewodnicząca MK NSZZ "Solidarność" POiW
w Bielsku-Białej