• 04-10-2012

Spotkanie Klubu SIP

3 października 2012 r. w siedzibie Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność" odbyło się spotkanie Klubu SIP. Uczestniczyło w nim ponad 30 Zakładowych Społecznych Inspektorów Pracy, a zebranie poprowadził Przewodniczący Klubu SIP Jan Polak.

W programie między innymi znalazł się wykład nadinspektora z bielskiego Oddziału PIP Pana mgr. inż. Andrzeja Prusa pt. "Czynniki szkodliwe na stanowisku pracy", rozpoczynający cykl na ten temat, który będzie kontynuowany podczas spotkań w ramach Klubu SIP.

Zebrani zaakceptowali zaproponowany przez Piotra Górnego program corocznego szkolenia Społecznych Inspektorów Pracy, które odbędzie się w dniach 26 - 30 listopada 2012 roku w Ośrodku Konferencyjno - Szkoleniowym "Zagroń" w Szczyrku.

• 27-04-2012

Dzień Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy
    Podbeskidzkie seminarium bhp

Dokładnie od dwudziestu lat podbeskidzka "Solidarność" w ramach obchodów Światowego Dnia Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych organizuje seminaria, poświęcone kwestiom bezpieczeństwa i higieny pracy.

W tym roku seminarium to odbyło się w piątek, 27 kwietnia, w siedzibie Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność". Hasłem przewodnim tegorocznego spotkania było: "Wypadki przy pracy i choroby zawodowe w świetle realizowanych przez Polskę strategii Unii Europejskiej na lata 2007 - 2012".

• W seminarium uczestniczyło blisko 40 osób, głównie zakładowi i oddziałowi społeczni inspektorzy pracy, przedstawiciele służb bhp oraz związkowcy z przedsiębiorstw na terenie Regionu Podbeskidzie. Jako prelegenci wystąpili między innymi przedstawiciele Państwowej Inspekcji Pracy: inspektorzy Janusz Grygierczyk i Andrzej Prus, inspektor Maria Żyłka z bielskiego Sanepidu oraz koordynator bhp NSZZ "Solidarność" Piotr Górny. Seminarium tradycyjnie rozpoczęło się od złożenia kwiatów i zapalenia zniczy przy tablicy, upamiętniającej ofiary wypadków przy pracy, w tym szczególnie działaczy "Solidarności": Jana Frączka, Aleksandrę Polak i Stanisława Olejaka. Znajduje się ona przy wejściu do siedziby Zarządu regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność".

"Najlepszym dowodem pamięci o ofiarach wypadków przy pracy jest ich zapobieganie i prewencja, bo samym narzekaniem nie uzdrowimy sytuacji, niczego nie zmienimy. Dlatego organizujemy te seminaria" - mówił przewodniczący podbeskidzkiej "Solidarności", Marcin Tyrna, otwierając spotkanie. Wyraził swą wdzięczność i uznanie dla wszystkich zakładowych inspektorów pracy za ich niewdzięczną ale też niezmiernie ważną pracę.
    Symbolicznym dopełnieniem tych słów było wręczenie - po raz kolejny - statuetek "Zasłużonego dla poprawy bezpieczeństwa pracy". W tym roku otrzymali je Mirosław Wawak z PGE Energia Odnawialna oddział Zespołu Elektrowni Wodnych Porąbka Żar oraz Jan Polak, sekretarz Zarządu Regionu i równocześnie przewodniczący Klubu Społecznych Inspektorów Pracy, działającego od blisko czterech lat przy podbeskidzkiej "Solidarności". Z kolei w konkursie fotograficznym "Moje bezpieczne miejsce pracy" nagrodzono zdjęcia Andrzeja Krokera ze spółki TRW Sterring Systems Poland w Czechowicach-Dziedzicach.

Zobacz relację filmową z seminarium >>>

• 21-02-2012

Komunikat

W dniu 15 lutego 2012 r. w siedzibie Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność" odbyło się spotkanie Klubu SIP.
    W programie znalazło się między innymi szkolenie, które poprowadził nadinspektor PIP Oddział w Bielsku-Białej Pan Andrzej Prus. Poruszył tematy związane z okresem zimowym:
    - wykonywanie prac szczególnie niebezpiecznych: odśnieżanie dachów,
    - posiłki profilaktyczne: zasady przyznawania.
    Omówiono przygotowania do seminarium w ramach Światowego Dnia Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych, które zaplanowano na dzień 27 kwietnia 2012 r. w siedzibie Zarządu Regionu Podbeskidzie.
    Ponadto Klub SIP wytypował następujące osoby do uhonorowania statuetką "Zasłużony dla SIP Regionu Podbeskidzie":
    - Mirosław Wawak (Energia Odnawialna SA Porąbka-Żar),
    - Jan Polak (Przewodniczący Klubu SIP przy Zarządzie Regionu Podbeskidzie, Regionalny Koordynator ds. BHP).

• 09-02-2012

ZAPROSZENIE

Zarząd Klubu SIP przy Zarządzie Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność" zaprasza na zebranie członków Klubu w dniu 15 lutego br. o godz. 11.00 do siedziby Zarządu Regionu.

Tematy spotkania:
    1. Wykonywanie prac szczególnie niebezpiecznych - odśnieżanie dachów.
    2. Posiłki profilaktyczne - zasady przyznawania.
    3. Przygotowanie do seminarium w ramach obchodów Światowego Dnia Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych.
    4. Sprawy bieżące.