• 17-11-2011

W dniach 06 - 10 listopada 2011 r. w ośrodku szkoleniowym "Zagroń" w Szczyrku odbyło się, zorganizowane przez Klub SIP przy Zarządzie Regionu NSZZ "Solidarność" oraz Krajowy Sekretariat Metalowców NSZZ "S", coroczne szkolenie Zakładowych Społecznych Inspektorów Pracy.
    W szkoleniu uczestniczyły 32 osoby, reprezentujące pracowników przemysłu metalowego, w większości z Regionu Podbeskidzie oraz kilkuosobowa grupa Sipowców z Wrocławia.

Szkolenie prowadzili: nadinspektor PIP mgr inż. Janusz Grygierczyk, nadinspektor PIP mgr inż. Andrzej Prus, inspektor Państwowej Inspekcji Sanitarnej inż. Małgorzata Jurczyk oraz koordynator ds. bhp Krajowego Sekretariatu Metalowców NSZZ "Solidarność" mgr Piotr Górny.
    Głównym tematem szkolenia były aktualizacje w prawie pracy, ocena ryzyka zawodowego oraz ćwiczenia praktyczne w postępowaniu powypadkowym.
    Bogata wiedza uczestników została potwierdzona pozytywną oceną na egzaminie testowym.

• 03-10-2011

Komunikat z zebrania Klubu SIP

30.09.2011 r. w ZR Podbeskidzie "Solidarność" odbyło się kolejne spotkanie Klubu SIP, w którym wzięło udział 30 Zakładowych Społecznych Inspektorów Pracy. W spotkaniu uczestniczył nadinspektor PIP Oddziału Bielsko-Biała mgr Andrzej Prus, który przeprowadził szkolenie pt. "Udział SIP w dochodzeniach powypadkowych - wskazówki praktyczne".

Klub podjął decyzję o przeprowadzeniu szkolenia dla Zakładowych Społecznych Inspektorów Pracy w ośrodku szkoleniowym "Zagroń" w Szczyrku w dniach: 6.11.2011 r. do 10.11.2011 r.

Ponadto został przyjęty regulamin konkursu fotograficznego pt. "Bezpieczna praca na moim stanowisku pracy", zorganizowanego przez Przewodniczącego Zarządu Regionu Marcina Tyrnę.

Przewodniczący Klubu SIP
    przy ZR Podbeskidzie NSZZ "Solidarność"
    Jan Polak

• 29-04-2011

Seminarium bhp podbeskidzkiej "Solidarności"
    W ramach obchodów dorocznego Dnia Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych w czwartek, 28 kwietnia w siedzibie Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność"w Bielsku-Białej odbyło się seminarium, poświęcone sprawom bezpieczeństwa i higieny pracy. Uczestniczyli w nim społeczni zakładowi inspektorzy pracy oraz przedstawiciele zakładowych organizacji związkowych.
    Tegorocznemu seminarium towarzyszyło hasło "Zdrowe miejsce pracy - wpływ związków zawodowych na kształtowanie bezpiecznych warunków pracy". "To jest taki szczególny dzień w roku, w którym chcemy wyrazić naszą wdzięczność tym wszystkim, którzy w zakładach pełnią niewdzięczną, ale też niezbędną funkcję społecznych inspektorów pracy. Ich rola jest nie do przecenienia, zwłaszcza w czasach, gdy liczy się tylko zysk i wynik ekonomiczny, a gdzieś ginie człowiek i jego prawa. Tymczasem naszym obowiązkiem jest walka o godną i bezpieczną pracę - stwierdził szef podbeskidzkiej "Solidarności" Marcin Tyrna otwierając seminarium.
    Przed rozpoczęciem seminarium jego uczestnicy złożyli kwiaty pod tablicą, upamiętniającą podbeskidzkich związkowców, którzy zginęli lub zmarli w wyniku wypadków przy pracy: Aleksandrę Polak, Jana Frączka i Stanisława Olejaka.
  • Piotr Górny (koordynator ds. BHP Krajowego Sekretariatu Metalowców).
    Tradycyjnie w trakcie bielskiego seminarium wręczona została statuetka "Zasłużonego społecznego inspektora pracy". W tym roku uhonorowano nią Aleksandra Rosnera, społecznego inspektora z bielskiej spółki Cooper Standard Automotive. "To jeden z najbardziej wyróżniających się inspektorów pracy. W swej firmie rozwinął działalność społecznych inspektorów pracy i - co najważniejsze - są juz widoczne efekty tej aktywności - powiedział w trakcie seminarium jego główny organizator, Jan Polak, sekretarz Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność" i równocześnie szef działającego przy ZR Klubu Społecznych Inspektorów Pracy.

• 02-02-2011

Spotkanie Klubu SIP