14-03-2013

Pikieta w sprawie przywrócenia do pracy

W dniu 13.03.2013 r. przed siedzibą Nexter Automotive Poland w Tychach odbyła się pikieta w sprawie przywrócenia do pracy bezprawnie zwolnionego Grzegorza Zmudy - przewodniczącego organizacji związkowej w tutejszym zakładzie.
W 2011 roku w tyskim Nexteerze przeprowadzony został legalny strajk ostrzegawczy. Kilka dni później Grzegorz Zmuda, szef zakładowej Solidarności został dyscyplinarnie zwolniony z pracy. Po trwającym kilkanaście miesięcy procesie Sąd Rejonowy w Tychach przywrócił Zmudę do pracy i zasądził na jego rzecz odszkodowanie. 7 lutego 2013 r. wyrok podtrzymał Sąd Okręgowy w Katowicach, oddalając apelację zarządu firmy w tej sprawie. Jednak gdy 11 lutego przewodniczący stawił się w pracy, otrzymał kolejne wypowiedzenie.

W proteście zorganizowanym przez Regionalną Sekcję Przemysłu Motoryzacyjnego NSZZ "Solidarność" uczestniczyło około 100 związkowców. Po pikiecie delegacja związkowców udała się do Urzędu Miasta w Tychach w celu wręczenia prezydentowi miasta pisma, w którym zawarta została informacja o problemach związanych z przywróceniem do pracy Grzegorza Zmudy.
Pikietę wsparła również delegacja podbeskidzkiej Solidarności. W czasie pikiety Przewodniczący Zarządu Regionu Marcin Tyrna
oraz V-ce Przewodniczący ZR Jarosław Biegun zabrali głos, wyrażając stanowczy sprzeciw wobec postępowania pracodawcy w tyskim zakładzie, słabości polskiego prawa w przypadku szykanowania działalności związkowej. Zapewnili także o wsparciu kolejnych działań, które zostaną podjęte w celu przywrócenia do pracy przewodniczącego.