12-04-2013

Uroczyste obchody
w Warszawie

W dniu 10 kwietnia br. Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność" zorganizował wyjazd na uroczyste obchody upamiętniające trzecią rocznicę tragicznej śmierci Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej oraz członków oficjalnej delegacji naszego Państwa, którzy zginęli pod Smoleńskiem w drodze na obchody 70. rocznicy zbrodni katyńskiej.

Główne uroczystości odbyły się przed Pałacem Prezydenckim w Warszawie. Mszę Św. w intencji ofiar odprawił w bazylice archikatedralnej p.w. Męczeństwa św. Jana Chrzciciela w Warszawie ks. biskup Józef Zawitkowski.

Pamięć o ofiarach tej tragedii jest naszym obowiązkiem. Prezydent RP śp. Lech Kaczyński był jednym z nas - człowiekiem "Solidarności". W latach 80. i na początku 90. był aktywnym działaczem "Solidarności", w której pełnił różne ważne funkcje, włącznie ze stanowiskiem zastępcy przewodniczącego Komisji Krajowej. Był Prezydentem wszystkich Polaków, a co najważniejsze był Prezydentem, który wiedział jak ważne jest to, by Polska była silna i suwerenna, i mocno o to zabiegał.

W rocznicę tej strasznej, narodowej tragedii modliliśmy się za tragicznie zmarłych uczestników delegacji i za ich rodziny.

W imieniu Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność" dziękuję wszystkim uczestnikom naszej delegacji za udział w tym podniosłym wydarzeniu.

Wiceprzewodniczący
ZR Podbeskidzie NSZZ "Solidarność"
Jarosław Biegun