11-02-2013

"Solidarność" i wartości

Z inicjatywy Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność" w piątek, 8 lutego, w gmachu Instytutu Teologicznego odbyła się druga konferencja z cyklu "Bez wartości nie ma Solidarności". Została ona zorganizowana w ramach obchodów 32. rocznicy podpisania porozumienia kończącego podbeskidzki strajk generalny w 1981 roku.
Spotkanie rozpoczęło się od krótkiego programu artystycznego, zaprezentowanego przez zespół "Dandelion", działający przy IV Liceum Ogólnokształcącym im. KEN w Bielsku-Białej, a także wręczenia tytułu "Związkowiec Roku". W tym roku tytuł ten, wraz z towarzyszącą temu wyróżnieniu rzeźbą beskidzkiego górala, otrzymał Andrzej Biegun, szef "Solidarności" Browaru Żywiec.
W trakcie konferencji wykłady przedstawili ks. prof. Janusz Mastalski z Uniwersytetu Jana Pawła II w Krakowie i prof. Zdzisław Krasnodębski z Uniwersytetu w Bremie. Swoimi refleksjami na temat wartości, z których wyrosła "Solidarność", z uczestnikami konferencji podzielili się także biskupi Tadeusz Rakoczy i Paweł Anweiler, zwierzchnik diecezji cieszyńskiej Kościoła ewangelicko-augsburskiego.
- To jest już drugie spotkanie, poświęcone etosowi Solidarności i wartościom, z których wyrósł nasz związek zawodowy. Jesteśmy przekonani, że taka refleksja jest konieczna, bo także teraz i w przyszłości nasze działania muszą być oparte na takich wartościach jak prawda, sprawiedliwość i solidarność - podkreślił w trakcie konferencji Marcin Tyrna, przewodniczący podbeskidzkiej "Solidarności".

* * *

Na zakończenie konferencji jego uczestnicy przyjęli rezolucję. Poniżej publikujemy tekst tego dokumentu:

PRZESŁANIE
uczestników II konferencji z cyklu Bez wartości nie ma "Solidarności",
zorganizowanej 8 lutego 2013 roku
w Instytucie Teologicznym im. św. Jana Kantego w Bielsku-Białej

Zgromadzeni na drugiej konferencji z cyklu "Bez wartości nie ma "Solidarności"", zorganizowanej przez Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność", po wysłuchaniu prelekcji ks. prof. Janusza Mastalskiego i prof. Zdzisława Krasnodębskiego oraz ekumenicznego słowa biskupów Tadeusza Rakoczego, ordynariusza diecezji bielsko-żywieckiej, i Pawła Anweilera, zwierzchnika diecezji cieszyńskiej Kościoła ewangelicko-augsburskiego, wyrażamy przekonanie, że konieczne jest podejmowanie wszelkich działań, które będą przypominały i popularyzowały idee oraz wartości, które legły u podstaw NSZZ "Solidarność". Ta formacyjna konferencja przypomniała nam o konieczności ciągłego budowania duchowej, międzyludzkiej wspólnoty członków naszego związku. Wciąż musimy pamiętać o naszej wierze, o ideałach i wartościach, które stanowiły i nadal stanowić muszą fundament "Solidarności".
Nasz związek zawodowy, opierając się na społecznej nauce Kościoła, zawsze opowiadał się za prawdą, sprawiedliwością, solidarnością, wolnością i demokracją, przeciwstawiając się kłamstwu, egoizmowi, moralnemu relatywizmowi oraz wszelkim formom zniewolenia. Zawsze podkreślaliśmy nadrzędną wartość godności każdego człowieka, wartość rodziny. Na takim fundamencie musimy budować naszą rzeczywistość - zwłaszcza dziś, gdy wartości te są wyśmiewane i zagrożone przez działania środowisk neoliberalnych, przez współczesne trendy, popularyzowane przez przytłaczającą większość środków masowego przekazu. Naszym obowiązkiem jest też propagować idee prawdy, wolności i solidarności w zjednoczonej Europie.
Mając na uwadze zmianę pokoleniową, następującą także w naszym związku, jesteśmy przekonani, że konieczne są działania, zmierzające do wychowywania młodego pokolenia w duchu wartości, w wierze i tradycji naszych Ojców, działające zgodnie z dewizą "Bóg Honor Ojczyzna". Niestety, zamiast tego coraz częściej obserwujemy propagowanie relatywizmu moralnego i idei postmodernistycznych oraz szerzenie kultury śmierci. W naszych szkołach nie ma miejsca na dyskusje o wartościach, brakuje także czasu na nauczanie historii Polski i poznawanie ojczystego dziedzictwa kulturowego.
Dziś, nie zapominając o naszych codziennych zadaniach musimy wrócić do wartości, które wówczas nam przyświecały, musimy wpisać je do naszych programów działania, adekwatnych do rzeczywistości XXI wieku. To musi wyróżniać nasz związek zawodowy, bo bez wartości nie ma "Solidarności"!

Sponsorem konferencji był Bank Pocztowy S. A.

W imieniu uczestników konferencji

Zarządu Regionu Podbeskidzie