23-06-2012

Regionalny zjazd na półmetku kadencji

W piątek, 22 czerwca, w auli Zespołu Szkół Samochodowych i Ogólnokształcących w Bielsku-Białej odbyła się sesja sprawozdawcza XI Walnego Zebrania Delegatów NSZZ „Solidarność” Regionu Podbeskidzie.

W obradach uczestniczyło 107 delegatów, reprezentujących 16,5 tysiąca członków Związku w naszym Regionie, skupionych w 172 zakładowych organizacjach związkowych. Zebranie zostało zwołane w połowie czteroletniej kadencji regionalnych władz podbeskidzkiej „Solidarności”.
W trakcie obrad delegaci jednogłośnie zaakceptowali sprawozdanie Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” z dwuletniej pracy oraz sprawozdanie z kontrolnej działalności Regionalnej Komisji Rewizyjnej.
W trakcie obrad związkowcy przyjęli kilkanaście uchwał i stanowisk. Najważniejsze z nich dotyczy obecnej sytuacji w Polsce. Oto pełna treść tego dokumentu:

STANOWISKO nr 1
XI Walnego Zebrania Delegatów NSZZ „Solidarność” Regionu Podbeskidzie
w sprawie aktualnej sytuacji społeczno-politycznej w kraju

Dramatyczne pogarsza się sytuacja społeczno-polityczna w naszym kraju. Neoliberalne rządy koalicji PO-PSL kolejną kadencję konsekwentnie realizują plan zawłaszczania wszystkich obszarów społecznych i gospodarczych.
Polska staje się krajem, w którym bogata, wąska grupa uprzywilejowanych marginalizuje głos i racje całej rzeszy obywateli. Ignorowane są reguły dialogu społecznego, łamane są zasady wolności słowa i wypowiedzi. Czynione są próby ośmieszania postaw patriotycznych i poczucia tożsamości narodowej. Podejmowane są działania na rzecz ograniczania nauki historii i religii w polskich szkołach. W powszechnej manipulacji społeczeństwem dobitną rolę odgrywają usłużne media oraz tak zwane „autorytety”. Metoda kłamstwa wyborczego, zastosowana przez koalicję PO-PSL, zwiodła miliony wyborców.

Wszechobecne umowy śmieciowe, rosnące bezrobocie i zarobkowa emigracja Polaków stały się normą. Reformę systemu emerytalnego zastępuje się automatycznym przesunięciem wieku emerytalnego i przymusem pracy aż do śmierci.
Platforma Obywatelska nie działa na rzecz polskich obywateli lecz na zamówienie biznesowych elit w zgodzie z zachodnimi, liberalnymi trendami, całkowicie nieprzystającymi do polskiej rzeczywistości! Te działania są odbierane przez wiele środowisk biznesowych jako przyzwolenie na ograniczanie praw pracowniczych czy otwartą walkę ze związkami zawodowymi, także przy pomocy procesów cywilnych. Do takiej sytuacji doszło ostatnio w spółce Fiat Auto Poland, gdzie pracodawca grozi przewodniczącej NSZZ „Solidarność” wytoczeniem sprawy cywilnej.

Działania koalicji rządzącej dowodzą, że ta władza oderwała się od społeczeństwa i należy ją zmienić. Wokół tego zadania winny się skupić wszystkie siły społeczno-polityczne, którym leży na sercu dobro Polski i jej obywateli.

Walne Zebranie Delegatów NSZZ „Solidarność” Regionu Podbeskidzie po raz kolejny stwierdza, że związek zawodowy musi mieć swą reprezentację w gremiach decyzyjnych, w tym przede wszystkim w Parlamencie, gdzie tworzone jest prawo. Przykładem może być Region Podbeskidzie, gdzie „Solidarność” od lat ma swego reprezentanta w Sejmie RP i na bieżąco z nim współpracuje.

Nic o nas bez nas!

W środkach masowego przekazu najwięcej uwagi poświęcono innemu dokumentowi, przyjętemu przez delegatów: uchwale, pozbawiającej Lecha Wałęsy przyznanego mu w 2005 roku tytułu „Zasłużonego dla »Solidarności« Podbeskidzia”. Oto pełna treść tej uchwały:

UCHWAŁA nr 3
XI Walnego Zebrania Delegatów NSZZ „Solidarność” Regionu Podbeskidzie
z 22 czerwca 2012 roku
w sprawie pozbawienia Lecha Wałęsy tytułu „Zasłużonego dla »Solidarności« Podbeskidzia”

Członkowie NSZZ „Solidarność” Regionu Podbeskidzie od dłuższego czasu z niepokojem i dezaprobatą przyjmują postępowanie oraz wypowiedzi pierwszego przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Lecha Wałęsy. W 2005 roku decyzją Walnego Zebrania Delegatów NSZZ „Solidarność” Regionu Podbeskidzie został on uhonorowany tytułem „Zasłużonego dla »Solidarności« Podbeskidzia”. W ten sposób związkowcy docenili postawę przewodniczącego Lecha Wałęsy w trakcie podbeskidzkiego strajku generalnego w lutym 1981 roku i jego rolę w zakończeniu tamtego protestu.

Tytuł „Zasłużony dla »Solidarności« Podbeskidzia” traktujemy nie tylko jako podziękowanie, ale też jako moralne zobowiązanie do godnego postępowania i promowania szeroko pojętej idei i ideałów „Solidarności”. Ostatnie wypowiedzi Lecha Wałęsy, w tym zwłaszcza jego postulat „pałowania” protestujących związkowców, odebraliśmy jak sprzeniewierzenie się temu zobowiązaniu i ideałom „Solidarności”.

My, związkowcy podbeskidzkiej „Solidarności” jesteśmy ludźmi honoru: dziękujemy, nagradzamy, ale zawsze też opowiadamy się po stronie prawdy i godności. Z tego powodu Walne Zebranie Delegatów NSZZ „Solidarność” Regionu Podbeskidzie postanawia pozbawić pierwszego przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Lecha Wałęsy tytułu „Zasłużonego dla »Solidarności« Podbeskidzia”.

DOKUMENTY XI WZD >>>