15-11-2012

Przeciwko jednostronnej polityce oszczędności

(14.11.2012) W ramach ogłoszonego przez Europejską Konfederację Związków Zawodowych "Dnia Działania i Solidarności", szefowie dwóch największych central związkowych w Polsce Piotr Duda i Jan Guz przekazali do publicznej wiadomości deklarację "Na rzecz europejskiego paktu socjalnego".

Dokument został odczytany podczas uroczystej konferencji organizowanej przez ministra pracy i polityki społecznej z okazji 20 lecia powstania Wojewódzkich Komisji Dialogu Społecznego, która odbywa się w tym dniu w Warszawie.

- Kryzys prowadzi do niedopuszczalnych obciążeń dla pracowników – czytamy w deklaracji. To oni przejmują ciężar kryzysu, którego nie spowodowali. Autorzy deklaracji zwracają uwagę, że na kryzys potrzebny jest europejski program na rzecz wzrostu i zatrudnienia, w przeciwnym razie sytuacja w poszczególnych krajach będzie się zaostrzać. - Dotychczasowa polityka w ogóle nie przyczyniła się do rozwiązania kryzysu – podsumowują.

Deklaracja wskazuje, że odpowiedzią na kryzys musi być dialog społeczny, który jest drogą do znalezienia sprawiedliwych i efektywnych rozwiązań. Aby to było możliwe należy wzmacniać związki zawodowe i rady zakładowe.

Potępiając ingerencję tzw. trojki i poszczególnych rządów w autonomię zawierania układów zbiorowych, związkowcy wzywają do przestrzegania Europejskiej Karty Praw Podstawowych we wszystkich krajach UE, także w Polsce i Czechach.

O "Kontrakt socjalny dla Europy" zaapelowali w czerwcu br. liderzy związków zawodowych skupionych w EKZZ. Wypracowany przez partnerów społecznych na forum Unii Europejskiej dokument byłby gwarancją utrzymania europejskiego modelu społecznego. W październiku komitet wykonawczy Europejskiej Konfederacji Związków Zawodowych zaapelował o podjęcie wspólnych akcji na rzecz wsparcia Kontraktu Socjalnego.

Deklaracja_na rzecz europejskiego paktu społecznego.pdf >>>

Dział Informacji KK

Link do artykułu na stronie KK >>>