30-07-2015

Zmarł Janek Gajewski

Z głębokim smutkiem przyjęliśmy wiadomość, że w środę, 29 lipca 2015 roku, zmarł nasz przyjaciel JAN GAJEWSKI, zasłużony działacz podbeskidzkiej "Solidarności". Miał niespełna 72 lata. Rodzinie i wszystkim, których dotknęła ta śmierć, składamy wyrazy współczucia i solidarności w bólu.

Jan Gajewski należał do najbardziej aktywnych działaczy "Solidarności". Przy tej smutnej okazji warto choć pokrótce przypomnieć jego życiorys. Urodził się w 1943 roku w Lidzbarku, od 1959 mieszkał w Bielsku-Białej. Pracował jako listonosz bielskiej poczty (1960-65), a potem w Zakładach Tłuszczowych w B-B (1965-67). W l. 1967-80 był pracownikiem Wytwórni Sprzętu Mechanicznego (później Fabryki Samochodów Małolitrażowych) w Bielsku-Białej, a od roku 1981 do 1983 Bielskiej Fabryki Szczotek i Pędzli "Befaszczot". Od 1983 do 1990 był instruktorem nauki jazdy w bielskim Zakładzie Doskonalenia Zawodowego, a przez następne pięć lat starszym inspektorem ds. szkolenia instruktorów i egzaminowania kandydatów na kierowców w bielskim Urzędzie Wojewódzkim. Potem przez wiele lat był egzaminatorem w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego w Bielsku-Białej.

Janek do "Solidarności" wstąpił we wrześniu 1980 w bielskim zakładzie FSM. Od marca do czerwca 1982 był internowany w Ośrodku Odosobnienia w Nowym Łupkowie. W l. 1982-89 był współpracownikiem podziemnej Regionalnej Komisji Wykonawczej "Trzeci Szereg". Uczestniczył m.in. w druku i kolportażu pism i ulotek, w organizacji manifestacji. Wielokrotnie był zatrzymany, a w jego mieszkaniu SB wielokrotnie przeprowadzała rewizje. Od 1984 do 1990 był zaprzysiężonym członkiem "Solidarności Walczącej", potem należał kolejno do Partii Wolności, Ruchu dla Rzeczpospolitej i Ruchu Odbudowy Polski.

Od 1988 roku był członkiem jawnej Regionalnej Komisji Organizacyjnej "S" na Podbeskidziu. W latach 1989-93 był przewodniczącym Koła Emerytów i Rencistów przy FSM B-B i członkiem Komisji Zakładowej "S" FSM B-B, a od 1998 przez wiele lat wiceprzewodniczącym KZ przy WORD Bielsko-Biała. W latach 1990-94 i 2006-2010 był radnym Rady Miejskiej B-B.

Za swą działalność w 2006 roku Janek został uhonorowany przez Walne Zebranie Delegatów Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność" tytułem "Zasłużony dla podbeskidzkiej Solidarności". Otrzymał też Złoty Krzyż Zasługi oraz Krzyż Wolności i Solidarności.

Wieczne odpoczywanie racz mu dać Panie...