29-08-2014

Sierpień na Podbeskidziu
Gorące lato 1980

Mija 34. rocznica Sierpnia 1980 roku. Warto w tym szczególnym czasie przypomnieć wydarzenia tamtego pamiętnego lata w naszym regionie - w województwie bielskim. Tu także walczono o wolne związki zawodowe, a podpisanie Porozumień Sierpniowych było także naszym udziałem i sukcesem.

16 lipca 1980 roku - czterogodzinny strajk ekonomiczny na Wydziale Montażu Syreny bielskiego zakładu Fabryki Samochodów Małolitrażowych.

8 sierpnia - kilkugodzinny, socjalny strajk w bielskim "Lenko"; wśród załogi Wojewódzkiego Przedsiębiorstwa Komunikacji w Bielsku-Białej początek zbierania podpisów pod socjalnymi postulatami załogi.

11 sierpnia - trzygodzinny strajk ekonomiczny na oddziale kół zębatych bielskiej "Befamy".

13 sierpnia - w Bielsku-Białej Roman Walczak, kierowca Wojewódzkiego Przedsiębiorstwa Komunikacji, przekazuje dyrekcji listę postulatów z podpisami ponad 150 pracowników zakładu.

24 sierpnia - masówka w bielskiej "Apenie", której uczestnicy wspierają postulaty strajkujących zakładów Wybrzeża.

26 sierpnia - jednodniowy strajk solidarnościowy w Bielskiej Fabryce Armatur "Befa".

27 sierpnia - początek strajku w Wojewódzkim Przedsiębiorstwie Komunikacji w Bielsku-Białej, żaden autobus nie wyjeżdża na miasto.

28 sierpnia - początek strajków w bielskich zakładach - PKS-ie, drugim oddziale "Transbudu", "Befamie", na pierwszych wydziałach Fabryki Samochodów Małolotrażowych oraz w PKS i MPK w Oświęcimiu, a także w Andrychowskiej Fabryce Maszyn i Fabryce Wtryskarek w Wadowicach. W wielu innych zakładach odbywają się spontaniczne masówki załóg, w trakcie których formułowane są postulaty pod adresem dyrekcji oraz wyrazy solidarności z Gdańskiem.

29 sierpnia - rozpoczyna się solidarnościowy strajk w bielskiej FSM, w MPK i PKS w Żywcu, w oddziałach towarowych PKS w Oświęcimiu i Kętach, w żywieckim "Transbudzie", a także w cieszyńskim oddziale PKS. Warunkowo zawiesza swój strajk załoga "Befamy".

30 sierpnia - na Podbeskidziu kończą się strajki oświęcimskiego oddziału towarowego PKS, żywieckiego PKS, MPK i "Transbudu", wadowickiej Fabryki Wtryskarek. Trwają solidarnościowe strajki w oddziale towarowym PKS w Kętach, w bielskim FSM, "Transbudzie", PKS-ie i MPK oraz cieszyńskim PKS-ie.

31 sierpnia - kończą się ostatnie solidarnościowe strajki na Podbeskidziu.

11 września - w Bielsku-Białej odbywa się spotkanie przedstawicieli trzydziestu zakładów z Podbeskidzia; utworzony zostaje Międzyzakładowy Komitet Założycielski Niezależnych Związków Zawodowych, na czele którego staje Patrycjusz Kosmowski, inżynier z bielskiego WPK.

Jeszcze we wrześniu w wielu zakładach pracy na Podbeskidziu wybuchały strajki i protesty. Tak było między innymi w Zakładach nr 4 i 5 FSM (Kuźnia i Odlewnia Skoczów) oraz Zakładzie nr 3 FSM (Kuźnia Ustroń), "Polifarbie" w Cieszynie, Zakładach Metali Lekkich w Kętach, Zakładach Szybowcowych "Delta" w Bielsku-Białej, w Spółdzielniach Kółek Rolniczych w Wieprzu, Wilkowicach i Oświęcimiu, w Państwowym Ośrodku Maszynowym w Okrajniku, "Transmeblach" w Jasienicy oraz w Zakładach Papierniczych w Żywcu i na Poczcie Głównej w Bielsku-Białej.