27-05-2015

Debata o węglu

Z inicjatywy „Solidarności” z Przedsiębiorstwa Górniczego Silesia w Czechowicach-Dziedzicach 19 kwietnia w siedzibie podbeskidzkiej „Solidarności” odbyło się spotkanie przedstawicieli tego związku zawodowego z kopalń i spółek węglowych. Jego bezpośrednią przyczyną była polityka władz Kompanii Węglowej, które - za przyzwoleniem właściciela czyli rządu – ratując swą sytuację doprowadziły do destabilizacji rynku zbytu węgla, co uderza w wszystkie inne spółki, zarówno te kontrolowane przez Skarb Państwa jak i prywatne. Konsekwencje mogą być katastrofalne ...

W czterogodzinnej debacie na temat sytuacji w polskim górnictwie uczestniczyli też szefowie „Solidarności” z regionów Małopolska (Wojciech Grzeszek), Środkowo-Wschodniego (Marian Król), Śląsko-Dąbrowskiego (Dominik Kolorz) i Podbeskidzia (Marek Bogusz), a także szef Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ „Solidarność” Kazimierz Grajcarek.

- Była to trudna, ale merytoryczna dyskusja o przyszłości polskiego węgla, o kierunkach programów naprawczych, o współpracy górnictwa z energetyką. Wciąż mamy do czynienia z fatalną polityką państwa w tej kwestii – polityką zaniechań i błędnych decyzji. Nie mamy do czynienia z sensownymi, długofalowymi programami naprawczymi, ale polityką kupowania spokoju w kopalniach do najbliższych wyborów, a potem niech się wszystko wali. To grozi kompletnym rozregulowaniem polskiego wydobycia i zbytu węgla – mówi Dariusz Dudek, przewodniczący „Solidarności” w PG Silesia.

Efektem debaty było wspólne wystąpienie szefów czterech regionów, na terenie których działają kopalnie, do pełnomocnika rządu ds. restrukturyzacji górnictwa węgla kamiennego (czytaj TUTAJ). „Rząd RP jako właściciel spółek węglowych ponosi bezpośrednią odpowiedzialność za polskie górnictwo oraz perspektywy jego dalszego funkcjonowania. Od decyzji lub zaniechań strony rządowej w ogromnej mierze zależy sytuacja na krajowym rynku energetycznym oraz reguły współistnienia na tym rynku zarówno podmiotów z udziałem Skarbu Państwa jak i przedsiębiorstw prywatnych” – czytamy w tym wspólnym wystąpieniu.

– Będę zabiegał, by sprawą polskiego górnictwa zajęła się też Komisja Krajowa, bo już wkrótce możemy mieć bardzo nieciekawą sytuację w kopalniach, łącznie z masowa likwidacją miejsc pracy – podkreśla przewodniczący podbeskidzkiej „Solidarności” Marek Bogusz. Bielskie spotkanie przedstawicieli górniczej „Solidarności” zostało zorganizowane przy wsparciu spółki PG Silesia.