27-07-2015

Kierowcy w Rychwałdzie

W niedzielę, 26 lipca, po raz siedemnasty w Sanktuarium Matki Bożej w Rychwałdzie koło Żywca spotkali się instruktorzy i egzaminatorzy Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego (WORD) w Bielsku-Białej oraz liczna rzesza kierowców z całego regionu. Inicjatorem i jednym z głównych organizatorów tej pielgrzymki, organizowanej z okazji święta Patrona kierowców, św. Krzysztofa, jest Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” WORD. Wśród uczestników była liczna grupa związkowców na czele z przewodniczącym podbeskidzkiej „Solidarności”, Markiem Boguszem.

Spotkanie w Rychwałdzie rozpoczęła uroczysta Msza święta w intencji pracowników WORD w Bielsku-Białej, pracowników Ośrodków Szkolenia Kierowców oraz wszystkich kierowców, której przewodniczył ordynariusz bielsko-żywiecki bp Roman Pindel. Muzyczną oprawę liturgii zapewnił dziecięcy zespół „Góralskie nutki” z Pewli Wielkiej.

Po zakończeniu Eucharystii Ksiądz Biskup, przyzywając wstawiennictwa św. Krzysztofa, patrona kierowców i wszystkich podróżujących, poświęcił pojazdy ustawione wokół świątyni. Kierowcy wraz z rodzinami zostali zawierzeni Bożej Opatrzności przez wstawiennictwo Matki Bożej Rychwałdzkiej.

Doroczna pielgrzymka pracowników WORD w Bielsku-Białej jest nie tylko dziękczynieniem Bogu za miniony czas i modlitwą o błogosławieństwo na przyszłość, ale też okazją do podsumowania całorocznych działań ośrodka, mających na celu promocję bezpieczeństwa na drogach.

/oprac. na podstawie depeszy KAI, zdjęcia: strona internetowa diecezji bielsko-żywieckiej/