25-04-2014

Zgodnie z uchwałą Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność" z dnia 14.04. br. zwracam się do Was z prośbą o poparcie kandydatury Posła Stanisława Szweda w wyborach do Parlamentu Europejskiego 25.05.2014 r.

1. Stanisław Szwed już po raz czwarty sprawuje mandat Posła na Sejm RP. Będąc wiceprzewodniczącym Komisji Polityki Społecznej i Rodziny zabiega o poszanowanie praw pracowniczych i związkowych.

2. Od 1980 roku jest członkiem NSZZ "Solidarność", w której pełnił różne funkcje, od przewodniczącego Komisji Zakładowej, zastępcy przewodniczącego Zarządu Regionu, przewodniczącego Regionalnej Sekcji Metalowców, aż po członka Komisji Krajowej.

3. Od 2006 roku jest przewodniczącym Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ "Solidarność".

4. Również w 2006 roku otrzymał Tytuł Człowieka Roku "Tygodnika Solidarność". Kluczowym celem jego działalności na poziomie "Europarlamentu" będzie walka z zapisami niekorzystnego pakietu klimatyczno - energetycznego, zabieganie o poszanowanie praw pracowniczych oraz umacnianie dialogu na linii związki zawodowe - Unia Europejska.

Niezwykle istotną sprawą jest, aby "Solidarność" miała w przyszłym Parlamencie Europejskim sprawdzonych ludzi, do jakich bez wątpienia zalicza się Stanisław Szwed.

Marcin Tyrna

Do druku: