19-08-2013

w sprawie wyjazdu
na manifestację do Warszawy
11 - 14 września 2013 roku

W związku z organizacją wyjazdów na manifestację do Warszawy w ramach "Ogólnopolskich Dni Protestu" Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność" powołał Sekretarza Zarządu Regionu kol. Jana Polaka na regionalnego koordynatora manifestacji w Warszawie w dniu 14 września 2013 roku.

Wszystkie osoby chętne na wyjazd prosimy o zgłaszanie się do swoich organizacji związkowych w zakładach pracy lub bezpośrednio do koordynatora regionalnego. Każdy organizowany wyjazd musi być uzgodniony z koordynatorem Janem Polakiem, od niego też należy odebrać obowiązujące podczas wyjazdu listy obecności oraz inne materiały dla uczestników manifestacji.

Organizacje Zakładowe NSZZ "Solidarność"
Regionu Podbeskidzie

Zgodnie z decyzją z dnia 19 marca 2013 roku podjętą podczas obrad Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" w Bielsku - Białej w Regionie Podbeskidzie przeprowadzono Akcję Referendalną.

Na 15.826 członków w Regionie Podbeskidzie w w/w akcji udział wzięło 10.466 osób:
- za strajkiem generalnym opowiedziało się - 8.974 osób,
- za ogólnopolską manifestacją w Warszawie - 7.347 osób.

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" obradująca w Gorzowie Wlkp. w dniach 19-20 czerwca 2013 roku podjęła decyzję o powołaniu Międzyzwiązkowego Krajowego Sztabu Protestacyjnego.
W wyniku uzgodnień z OPZZ i Forum Związków Zawodowych ustalono, że w dniach 11 do 14 września 2013 roku odbędą się w Warszawie Ogólnokrajowe Dni Protestu wg. poniższego harmonogramu:
  1. 11 września 2013 r. - pikiety przed 6-cioma ministerstwami z przemarszem przed Sejm RP i do miasteczka namiotowego - odpowiedzialne branże NSZZ "Solidarność".
  2. 12 -13 września 2013 r.- miasteczko namiotowe organizowane przez centrale związkowe - debaty, happening z "niespodzianką" dla posłów RP, itp.
  3. 14 września 2013 r. w godz. 12.00 -17.00 - ogólnopolska manifestacja pod hasłem "Dość lekceważenia społeczeństwa"

Miejsca zbiórki manifestantów:
    - Plac Defilad,
    - Sejm RP,
    - Stadion Narodowy.

Przewidywana trasa przemarszu : Rondo gen. de Gaulle, Pałac Prezydencki, Plac Zamkowy (zakończenie manifestacji).
Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" zwraca się do członków "Solidarności" o wzięcie udziału w dniach protestu związkowego oraz szczególnie liczne osobowe wsparcie sobotniej manifestacji - 14 września 2013 r.
Przesyłamy Państwu ulotki i plakaty, celem rozkolportowania. W najbliższym czasie będzie można odebrać w siedzibie Zarządu Regionu Podbeskidzie bezpłatny wydanie tygodnika "Solidarność". Równocześnie informuję, że koordynatorem manifestacji w dniu 14 września br. wyznaczonym z ramienia ZR Podbeskidzie jest sekretarz ZR - Jan Polak.
Do zadań koordynatora manifestacji należą:
uzgodnienia z Organizacjami Zakładowymi ilości osób biorących udział w manifestacji, imiennych wykazów uczestników , liczby autokarów, wyznaczenie osób odpowiedzialnych za poszczególny autokar. Zgodnie z postanowieniami ZR Podbeskidzie, każdy uczestnik protestu otrzymuje dodatek do wyżywienia - zgodnie z listami zatwierdzonymi przez Organizacje Związkowe oraz plakietkę uczestnika manifestacji.

Wszystkie informacje znaleźć można na stronie internetowej Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność" lub bezpośrednio u koordynatora - Jana Polaka.

Ponadto uprzejmie informuję o organizowanej przez Zarząd Regionu Podbeskidzie konferencji tematycznej pt. " Reforma emerytalna i co dalej " z udziałem prof. Grażyny Ancyparowicz.
Konferencja odbędzie się w poniedziałek - 23 września o godz. 12.OO w Sali Konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Bielsku - Białej ul. Piastowska 40 (wejście od ul. Mieszka I - róg ul. Asnyka)

Ze związkowym pozdrowieniem

Zarządu Regionu Podbeskidzie