16-09-2014

W 68. rocznicę skrytobójczego mordu
Pamięci żołnierzy NSZ

Przedstawiciele podbeskidzkiej "Solidarności" wzięli udział w uroczystościach, które odbyły się 12 września w Szczyrku, upamiętniających pomordowanych 68 lat temu żołnierzy Narodowych Sił Zbrojnych z oddziału "Bartka".

Działający od wiosny 1945 roku w beskidzkich lasach oddział NSZ, dowodzony przez kapitana Henryka Flamego "Bartka", należał do największych w południowej Polsce. Skupiał blisko trzystu dobrze uzbrojonych żołnierzy, pochodzących z wielu beskidzkich wsi i miasteczek. Do najbardziej znanych akcji tego zgrupowania było opanowanie 3 maja 1946 roku Wisły i zorganizowanie w tym beskidzkim uzdrowisku defilady podziemnego wojska. W lecie 1946 roku do oddziału przeniknęli agenci Urzędu Bezpieczeństwa. Prowokatorzy, podając się za przedstawicieli sztabu NSZ, zorganizowali fikcyjny przerzut części zgrupowania na ziemie zachodnie. We wrześniu 1946 roku w kilku transportach ciężarówkami wywieziono z beskidzkich lasów, między innymi ze Szczyrku, ponad 150 żołnierzy. Żaden z nich nigdy się nie odnalazł, żaden nie dał jakiegokolwiek znaku życia. Nigdy nie odnaleziono miejsca ich egzekucji czy ich grobów. Wiele poszlak wskazuje, że wszyscy zostali skrytobójczo zamordowani na Opolszczyźnie.

Od kilku lat w Szczyrku stoi kamienna Pieta - pomnik upamiętniający pochodzących z tych stron poległych i pomordowanych żołnierzy Narodowych Sił Zbrojnych. To pod nim, po zakończeniu Mszy świętej, zgromadzili się uczestnicy uroczystości, zorganizowanych w 68. rocznicę skrytobójczego mordu. Byli wśród nich przedstawiciele parlamentarzystów, reprezentanci władz wojewódzkich, delegacja Instytutu Pamięci Narodowej, samorządowcy, spora grupa uczniów miejscowej Szkoły Podstawowej i Gimnazjum, reprezentanci organizacji kombatanckich, społecznych i politycznych. Nie zabrakło też pocztu sztandarowego Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność" oraz reprezentacji ZR na czele z Markiem Boguszem, Andrzejem Madydą i Marcinem Tyrną.

Tekst i zdjęcia: Artur Kasprzykowski