16-01-2015

Ogólnopolskie Pogotowie Strajkowe "Solidarności":
OFLAGUJMY NASZE ZAKŁADY!

W związku z napiętą sytuacją w górnictwie w piątek, 16 stycznia, krajowy sztab protestacyjny, złożony z przewodniczących zarządów regionów i sekretariatów branżowych NSZZ "Solidarność", ogłosił pogotowie strajkowe na terenie całego kraju.

Wszystkie działania krajowej "Solidarności" uzależnione będą od decyzji Międzyzwiązkowego Komitetu Protestacyjno Strajkowego Regionu Śląsko-Dąbrowskiego i przebiegu negocjacji, który Komitet obecnie prowadzi. Członkowie sztabu przygotowali scenariusze działań. Wszystkie ustalenia sztabu są poufne i będą ujawniane bezpośrednio przed ich podjęciem.
We wtorek 20 stycznia odbędzie się w Katowicach spotkanie z OPZZ i Forum Związków Zawodowych, którego celem mają być wspólne działania.

- Musimy solidarnie okazać nasze poparcie dla górników i ich walki o zachowanie miejsc pracy. Dobrze wiemy, że dziś oni, a jutro my! Apeluję do podbeskidzkich organizacji związkowych o wywieszenie na bramach swych firm czy instytucji flag, zarówno narodowych jak i "Solidarności" i rozpoczęcie przygotowań do dalszych akcji protestacyjnych, o których będziemy informować na bieżąco, w zależności od rozwoju sytuacji - mówi przewodniczący podbeskidzkiej "Solidarności", Marek Bogusz.