14-01-2014

Promocja książki Od pierwszego strajku do "Trzeciego Szeregu"

We wtorek, 7 stycznia w siedzibie Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność" odbyła się prezentacja - pierwsza w Bielsku-Białej - najnowszej książki dr. Dariusza Węgrzyna z katowickiego oddziału Instytutu Pamięci Narodowej pt. Od pierwszego strajku do "Trzeciego Szeregu". NSZZ "Solidarność" Region Podbeskidzie (1980-1983). Opis konfliktu politycznego.

W spotkaniu uczestniczyli przede wszystkim dawni działacze podbeskidzkiej "Solidarności" - nazwiska wielu z nich zostały przypomniane na kartach tak okazałej, liczącej blisko 700 stron książki. Sam indeks nazwisk liczy 1100 pozycji!. - Ta publikacja jest hołdem dla tych wszystkich, którzy tworzyli "Solidarność" na Podbeskidziu, a potem kontynuowali działalność w jej konspiracyjnych strukturach i byli za to represjonowani - podkreślił na początku spotkania Artur Kasprzykowski. Uczestniczący w promocji przewodniczący Marcin Tyrna dodał, że niewiele regionów ma swą historię spisaną w tak obszernej publikacji. - Możemy dyskutować o niektórych faktach, możemy dążyć do uzupełnień, ale niezwykle ważne jest to, że mamy tak solidną podstawę do dalszych badań czy uzupełnień - zaznaczył Tyrna.

Autor książki, Dariusz Węgrzyn, podkreślił, że publikacja ta nie aspiruje do miana monografii NSZZ "Solidarność" Region Podbeskidzie. Opisał w niej wydarzenia burzliwe, zwłaszcza zmagania o prawa pracownicze, ale również działania miejscowej "Solidarności", wyrastającej na lidera lokalnej społeczności, w walce o poprawę sytuacji w województwie. Doprowadziło to na przełomie stycznia i lutego 1981 r. do największego strajku NSZZ "Solidarność" o charakterze politycznym, a efektem odniesionego zwycięstwa był szereg zmian we władzach administracyjnych i partyjnych województwa. - Ponadto w książce tej po raz pierwszy udało się zebrać dane o wszystkich internowanych i skazanych podczas stanu wojennego w województwie bielskim - podkreślił Dariusz Węgrzyn.

Trzeba dodać, że na kartach tej książki opublikowanych zostało ponad 300 zdjęć i dokumentów - w znakomitej większości ukazujących się drukiem po raz pierwszy.

Kolejna prezentacja tej książki - także z udziałem autora - odbędzie się w poniedziałek, 27 stycznia o godz. 17.00 w Książnicy Beskidzkiej w Bielsku-Białej.