11-12-2014

Protest oświatowej Solidarności w Warszawie

9 grudnia 2014 r. w Warszawie przed Kancelarią Prezesa Rady Ministrów odbył się protest, zorganizowany przez Radę Krajową Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" z udziałem ok. 2 tysięcy osób. Głównym postulatem był sprzeciw wobec zamrożenia płac w oświacie i całej sferze budżetowej na rok 2015. Ponadto związkowcy wyrazili dezaprobatę z powodu braku pozytywnej reakcji Rządu RP na postulat 9% podwyżki płac dla nauczycieli oraz innych pracowników sektora oświaty. Domagano się również zaprzestania prywatyzacji szkół oraz łamania prawa oświatowego przez samorządy.
Podbeskidzką Solidarność reprezentowała Regionalna Sekcja Oświaty NSZZ "S" pod kierownictwem przewodniczącej Jadwigi Utecht - Nolbrzak z udziałem przedstawicieli z Bielska - Białej, Cieszyna oraz Żywca. Ponadto w 40-osobowej grupie znaleźli się także związkowcy z innych branż.
Podczas pikiety petycję związkowców odebrał wiceminister edukacji Tadeusza Sławecki. Poniżej treść petycji.

Petycja >>>