10-09-2013

Podziękowanie dla chorążego

W niedzielę, 8 września, w bielskiej katedrze pw. św. Mikołaja odprawiona została comiesięczna Msza św. w intencji Ojczyzny. Przewodniczył jej duszpasterz ludzi pracy Podbeskidzia, ks. prałat Zbigniew Powada. Była to okazja do złożenia podziękowań Henrykowi Malikowi za ponad 20 lat pełnienia funkcji chorążego sztandaru podbeskidzkiej "Solidarności".

- To była cicha, honorowa służba, ale pełniona wytrwale i godnie, z podziwu godnym poświęceniem, bez zważania na trudy i niepogodę. Dziękujemy ci, Henryku, za te lata, za te setki uroczystości, w trakcie których niezawodnie stawałeś z naszym sztandarem, by reprezentować "Solidarność" i podbeskidzki świat pracy. Dziękuję również osobom, które wraz z tobą stawały przy tym sztandarze, a także chorążym i członkom wszystkich innych związkowych pocztów sztandarowych za to, że naszych solidarnościowych symboli nie brakuje podczas różnych uroczystości i spotkań - mówił w katedrze przewodniczący podbeskidzkiej "Solidarności" Marcin Tyrna. Wraz z nim podziękowania i życzenia dla Henryka Malika złożyli ks. prałat Zbigniew Powada oraz wiceprzewodniczący ZR Jarosław Biegun. Nastąpiło też symboliczne przekazanie sztandaru - od Henryka Malika przejął go nowy regionalny chorąży, Ryszard Anus z "Solidarności" Fiata Auto Poland.
Kończący swą służbę Henryk Malik wraz z podziękowaniami otrzymał m.in. drugi tom "Encyklopedii Solidarności", w którym - obok setek innych - znalazł się także biogram, poświęcony jego osobie (patrz niżej).

Henryk Malik, ur. 1936 r. w Zawoi. Ukończył Technikum Mechaniczne w Bielsku-Białej (1966).
1955-1961 robotnik w Walcowni Metali Dziedzice w Czechowicach-Dziedzicach, 1962-1995 maszynista w Lokomotywowni PKP tamże.
6 IX 1980 współorganizator strajku socjalno-płacowego kolejarzy w Czechowicach-Dziedzicach w ramach protestu pracowników Dyrekcji Rejonowej Kolei Państwowych w Bielsku-Białej, od IX 1980 w "S", współorganizator struktur w PKP Czechowicach-Dziedzicach i ogniwach terenowych DRKP, członek KZ w Lokomotywowni, Komisji Koordynacyjnej "S" Śląskiej Dyrekcji Okręgowej Kolei Państwowych w Katowicach, w X 1981 delegat na I Zjazd Delegatów Sekcji Krajowej Kolejarzy "S" we Wrocławiu. Po 13 XII 1981 kolporter regionalnych wydawnictw podziemnych, m.in. "Solidarności Podbeskidzia"; w 1984 współorganizator Duszpasterstwa Ludzi Pracy przy parafii św. Mikołaja w Bielsku-Białej. Od X 1988 członek Regionalnej Komisji Organizacyjnej "S", współinicjator wznowienia jawnej działalności "S" w Lokomotywowni i Śląskiej DOKP.
1988-1992 członek KZ w Lokomotywowni, 1989-1992 delegat na kolejne WZD Regionu Podbeskidzie; od 1989 chorąży sztandaru regionalnej "S". Od 1995 na emeryturze; 1996-2003 portier w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej w Bielsku-Bialej. Od 1955 członek Towarzystwa Przyjaciół KUL, od 1981 KIK, od 1995 Akcji Katolickiej.

/Encyklopedia Solidarności, tom 2/