10-09-2013

Byliśmy na Babiej Górze

7 września br. odbył się Ogólnopolski Rajd Górski NSZZ "Solidarność" na Babią Górę. Znakomita pogoda sprzyjała grupie 137 "rajdowców".
Najliczniejszą ekipą okazała się reprezentacja Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania z Płocka, która otrzymała Puchar Przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność", a tuż za nią uplasowała się Komisja Zakładowa przy Nadleśnictwie Sucha, zdobywając Puchar Przewodniczącego Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność". Laureaci konkursu wiedzy o Babiogórskim Parku Narodowym otrzymali nagrody, a wszyscy uczestnicy Rajdu gorącą strawę i okolicznościowe znaczki rajdowe. Wydarzenia, o których wspominam, poprzedziła Msza Święta w intencji Solidarności i uczestników rajdu, odprawiona w przepięknym plenerze koło schroniska na Markowych Szczawinach.
Kolejny raz okazało się, że górskie wędrówki hartują, ucząc pokonywania nie tylko trudnych szlaków, lecz również wzmacniają nas na drodze związkowej. Za pomoc w organizacji rajdu kieruję słowa szczególnego podziękowania do Komisji Krajowej naszego Związku wraz z jej Przewodniczącym Piotrem Dudą.
Pragnę również podziękować Dyrekcji Babiogórskiego Parku Narodowego.
Nie sposób wymienić wszystkich z osobna, którzy z zaangażowaniem włączyli się, by ta impreza była udana, więc wymienię tylko dwie osoby:
- Przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" przy Babiogórskim Parku Narodowym - Maciej Mażul,
- Przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" przy Nadleśnictwie Sucha - Henryk Hadka.

Dziękuję wszystkim uczestnikom - spotkajmy się za rok.
Krzysztof Chudzik