10-02-2015

Piotr Górny Związkowcem Roku 2014

Piotr Górny, przewodniczący Komisji NSZZ "Solidarność" w spółce Buten Polska, otrzymał tytuł "Związkowiec Roku 2014", nadany mu przez Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność". Uroczystość wręczenia okolicznościowego dyplomu i towarzyszącej mu statuetki Beskidzkiego Górala odbyła się podczas związkowego spotkania, zorganizowanego 7 lutego 2014 roku w Żywcu z okazji 34. rocznicy zakończenia strajku generalnego na Podbeskidziu.

Poniżej przedstawiamy obszerne fragmenty uzasadnienia decyzji Zarządu Regionu w sprawie przyznania Piotrowi Górnemu tytułu "Związkowca Roku 2014", odczytanego podczas uroczystości. Piotr Górny jest członkiem "Solidarności" od 1989 roku, a od 1999 roku pełni funkcję przewodniczącego Międzyzakładowej Komisji NSZZ "Solidarność" Finveden-Bulten Polska w Bielsku-Białej. Od wielu kadencji jest delegatem na Walne Zebranie Delegatów Regionu Podbeskidzie, a także członkiem Zarządu Regionu Podbeskidzie. Od lat aktywnie działa w regionalnych i krajowych strukturach branżowych - obecnie pełni funkcje przewodniczącego Regionalnej Sekcji, a także wiceprzewodniczącego Sekcji Krajowej Branży Metalowców NSZZ "Solidarność".

Od wielu lat pracę związkową z powodzeniem łączy z ofiarną działalnością na rzecz poprawy warunków bezpieczeństwa i higieny pracy, zarówno w swym zakładzie, jak też w swej branży, na szczeblu regionu i kraju. Prowadzi liczne szkolenia z zakresu bhp dla zakładowych społecznych inspektorów pracy. W 2006 roku był pomysłodawcą i założycielem Klubu Społecznego Inspektora Pracy przy Zarządzie Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność".

Piotr Górny jest symbolem związkowca, który w codziennej związkowej pracy łączy pasję z rzetelną wiedzą. Jego działalność, determinacja i konsekwencja w działaniu przynoszą wymierne efekty w postaci coraz lepszych, bardziej bezpiecznych warunków pracy w wielu zakładach nie tylko naszego regionu. Nie sposób przecenić tej działalności, która pozwoliła uniknąć wielu dramatów, wielu ludzkich tragedii.

Uhonorowanie Piotra Górnego tytułem "Związkowiec Roku" niech będzie dla niego nie tylko podziękowaniem za dotychczasową pracę, ale także umocnieniem i zachętą do równie aktywnego, jak dotychczas, podejmowania nowych wyzwań dla dobra członków "Solidarności", dla dobra pracowników naszych zakładów pracy.