03-03-2015

Marsz Pamięci

W niedzielne popołudnie 1 marca ulicami Bielska-Białej przeszedł tłum uczestników Marszu Pamięci Żołnierzy Wyklętych, skandujących hasła "Cześć i chwała bohaterom!" oraz "Żołnierze wyklęci - cześć waszej pamięci!". Wśród uczestników nie zabrakło związkowców z podbeskidzkiej "Solidarności" z pocztami sztandarowymi Zarządu Regionu oraz komisji zakładowych bielskiego MZK i kolejarzy.

W niedzielę, 1 marca, po raz piąty obchodzony był w całej Polsce Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych - jak powszechnie nazywa się partyzantów z organizacji niepodległościowych, którzy po zakończeniu drugiej wojny światowej z bronią w ręku walczyli z sowiecką okupacją. Bielski Marsz Pamięci, w którym uczestniczyli m.in. kombatanci, harcerze, członkowie grup rekonstrukcyjnych, parlamentarzyści, miał upamiętnić tych żołnierzy, więzionych i skazywanych na śmierć oraz zapomnienie w latach komunizmu.
Trasa marszu prowadziła od bialskiego kościoła pw. Opatrzności Bożej w Białej do kościoła pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa przy bielskim dworcu autobusowym. Po drodze złożone zostały wiązanki kwiatów i znicze przed budynkami, w których po wojnie mieściły się katownie Urzędu Bezpieczeństwa, gdzie więziono, torturowano i mordowano żołnierzy walczących o wolną Polskę. Na zakończenie marszu w kościele pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa została odprawiona msza św. w intencji Ojczyzny oraz poległych, pomordowanych i zmarłych żołnierzy wyklętych.