25-05-2011

"Nie jest tak dobrze, jak przekonują nas rządzący"

W środę 25 maja w całej Polsce odbyły się protesty, zorganizowane przez NSZZ "Solidarność" pod hasłem "Polityka wasza - bieda nasza!". Związkowcy z podbeskidzkiej "Solidarności" rozpoczęli swą akcję od pikiety, zorganizowanej o godz. 13.00 na placu Chrobrego w Bielsku-Białej.

W akcji wzięło udział ponad sto osób. "Jesteśmy tu, by głośno mówić o tym, że nie jest tak dobrze, jak przekonują nas rządzący" - powiedział podczas pikiety przewodniczący Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność" Marcin Tyrna. W swym wystąpieniu przypomniał najważniejsze postulaty związkowców.

Są to:
  • podniesienie płacy minimalnej,
  • podwyższenie kryteriów dochodowych upoważniających do świadczeń z pomocy społecznej,
  • czasowe obniżenie podatku akcyzowego na paliwo,
  • skierowanie dodatkowych środków na walkę z bezrobociem.

W trakcie pikiety przemawiali także szefowa "Solidarności" w spółkach Fiat Auto Poland Wanda Stróżyk, przewodnicząca oświatowej "Solidarności" na Podbeskidziu Jadwiga Utecht-Nolbrzak, szef "Solidarności" KWK Silesia Dariusz Dudek, wiceprzewodniczący ZR Jarosław Biegun i skarbnik ZR Krzysztof Chudzik. W trakcie pikiety zbierane były podpisy pod solidarnościowym projektem ustawy o podniesieniu płacy minimalnej.

Po zakończeniu pikiety w Bielsku-Białej jej uczestnicy pojechali do Katowic, gdzie o 15.30 wzięli udział w wojewódzkiej manifestacji związkowców z "Solidarności" regionów częstochowskiego, podbeskidzkiego i śląsko-dąbrowskiego.

Demonstracja w Bielsku-Białej

Demonstracja w Katowicach