12-05-2011

Transgraniczne Targi Pracy w Cieszynie

11 maja 2011 r. w budynku Uniwersytetu Śląskiego w Cieszynie odbyły się Transgraniczne Targi Pracy. Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność" po raz pierwszy brał udział w tym przedsięwzięciu w charakterze wystawcy. Hasło ekspozycji brzmiało: "Zorganizowani mają lepiej". Z ramienia ZR uczestniczyli: Wiceprzewodniczący ZR Podbeskidzie Jarosław Biegun, Marek Bogusz oraz Michał Marek.

Podczas trwania targów, zainteresowanym osobom przedstawiano działalność związku zawodowego, udzielano porad z zakresu prawa pracy oraz informowano o możliwościach podjęcia zatrudnienia w regionie przygranicznym. Ponadto, przedstawiciele Zarządu Regionu informowali o działalności partnerstwa transgranicznego "EURES - T Beskydy" (obejmującego Polskę, Czechy i Słowację), które zajmuje się m. in. pośrednictwem pracy.

W programie Transgranicznych Targów Pracy, Przedsiębiorczości i Edukacji w Cieszynie znalazły się następujące tematy:
  1. "Sytuacja na transgranicznym rynku pracy".
  2. Warunki życia i pracy w Republice Czeskiej. 3. Zasady prowadzenia działalności gospodarczej w Republice Czeskiej. 4. Warunki życia i pracy w Republice Słowackiej
  3. Zasady prowadzenia działalności gospodarczej w Republice Słowackiej.
  4. Warunki życia i pracy w Polsce.
  5. Zasady prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce.
  6. Prezentacja ofert pracodawców, instytucji edukacyjnych i wspierających przedsiębiorczość, porady doradców EURES i prawników.