29-04-2011

Seminarium bhp podbeskidzkiej "Solidarności"

W ramach obchodów dorocznego Dnia Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych w czwartek, 28 kwietnia w siedzibie Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność"w Bielsku-Białej odbyło się seminarium, poświęcone sprawom bezpieczeństwa i higieny pracy. Uczestniczyli w nim społeczni zakładowi inspektorzy pracy oraz przedstawiciele zakładowych organizacji związkowych.
Tegorocznemu seminarium towarzyszyło hasło "Zdrowe miejsce pracy - wpływ związków zawodowych na kształtowanie bezpiecznych warunków pracy". "To jest taki szczególny dzień w roku, w którym chcemy wyrazić naszą wdzięczność tym wszystkim, którzy w zakładach pełnią niewdzięczną, ale też niezbędną funkcję społecznych inspektorów pracy. Ich rola jest nie do przecenienia, zwłaszcza w czasach, gdy liczy się tylko zysk i wynik ekonomiczny, a gdzieś ginie człowiek i jego prawa. Tymczasem naszym obowiązkiem jest walka o godną i bezpieczną pracę - stwierdził szef podbeskidzkiej "Solidarności" Marcin Tyrna otwierając seminarium.
Przed rozpoczęciem seminarium jego uczestnicy złożyli kwiaty pod tablicą, upamiętniającą podbeskidzkich związkowców, którzy zginęli lub zmarli w wyniku wypadków przy pracy: Aleksandrę Polak, Jana Frączka i Stanisława Olejaka.
W trakcie spotkania referaty wygłosili:
  • Zbigniew Latacz (przedstawiciel Okręgowej Inspekcji Pracy),
  • Maria Żyłka (bielska Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna),
  • Janusz Grygierczyk i Andrzej Prus (Oddział PIP w Bielsku-Białej),
  • Piotr Górny (koordynator ds. BHP Krajowego Sekretariatu Metalowców).
    Tradycyjnie w trakcie bielskiego seminarium wręczona została statuetka "Zasłużonego społecznego inspektora pracy". W tym roku uhonorowano nią Aleksandra Rosnera, społecznego inspektora z bielskiej spółki Cooper Standard Automotive. "To jeden z najbardziej wyróżniających się inspektorów pracy. W swej firmie rozwinął działalność społecznych inspektorów pracy i - co najważniejsze - są juz widoczne efekty tej aktywności - powiedział w trakcie seminarium jego główny organizator, Jan Polak, sekretarz Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność" i równocześnie szef działającego przy ZR Klubu Społecznych Inspektorów Pracy.