26-04-2011

Pikieta przed TAURON Polska Energia S.A.

Jak informuje Komitet Protestacyjny Rady Społecznej Grupy Kapitałowej TAURON Polska Energia S.A. w dniu jutrzejszym, tj. 27.04.2011 r. przed siedzibą Zarządu TAURON Polska Energia S.A. będzie miała miejsce pikieta, zorganizowana przez związki zawodowe działające w spółkach zależnych TAURON Polska Energia S.A. Powodem jutrzejszego protestu są działania restrukturyzacyjne i konsolidacyjne, realizowane przez Zarząd TAURON Polska Energia S.A. oraz poszczególne spółki zależne.
Powodują one likwidację miejsc pracy oraz łamanie obowiązujących w spółkach zawartych porozumień i innych źródeł prawa pracy.

Następuje drastyczne zmniejszanie zatrudnienia, coraz mniej jest specjalistów, a coraz więcej obowiązków, co powoduje pogarszanie się warunków pracy i bezpieczeństwa pracowników. Jednocześnie wpływa to na obniżenie bezpieczeństwa energetycznego odbiorców energii elektrycznej. Likwiduje się kolejne obszary działalności. Następuje sukcesywna likwidacja poszczególnych firm !!!! Zarządy prowadzą pozorowany dialog, który wykorzystywany jest do fałszywej propagandy.

Bulwersującym jest fakt dokonania w roku 2011 kilkusetprocentowych podwyżek wynagrodzeń dla Zarządów Spółek. Nie przewiduje się natomiast żadnych wzrostów płac dla pracowników zatrudnionych w poszczególnych spółkach. Z taką polityką Zarządu TAURON Polska Energia S.A. oraz poszczególnych spółek zależnych nie zgadzają się związki zawodowe, ponieważ prowadzi ona do likwidacji struktur organizacyjnych, które stanowią podstawę funkcjonowania całej Grupy Kapitałowej TAURON Polska Energia S.A. i bezpieczeństwa energetycznego odbiorców energii elektrycznej.

Pracownicy spółek Grupy Kapitałowej TAURON Polska Energia S.A. nie zgadzają się z polityką ślepego ograniczania kosztów i dzikiej restrukturyzacji, w sytuacji, gdy Zarządy wydają miliony złotych na sponsorowanie niemalże wszystkiego ... Jutrzejsza pikieta jest pierwszą, ale nie ostatnią, jak podkreślają związki zawodowe. Jeśli Zarządy nie zmienią swoich działań, to zostaną podjęte kolejne kroki - do strajku włącznie.