07-02-2012

W ramach obchodów XXXI rocznicy zakończenia podbeskidzkiego strajku generalnego Zarząd Regionu NSZZ "Solidarność" zorganizował w gmachu bielskiego Instytutu Teologicznego konferencję, zatytułowaną Bez wartości nie ma "Solidarności".
Wśród ponad dwustu uczestników tego spotkania byli biskupi Tadeusz Rakoczy i Paweł Anweiler oraz wiceprzewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Tadeusz Majchrowicz, a wykłady zaprezentowali dyrektor Instytutu ks. prof. Tadeusz Borutka oraz dr Tomasz Wójcik z Wrocławia.

Na zakończenie konferencji jej uczestnicy przyjęli przesłanie, którego pełną treść poniżej publikujemy:

Zgromadzeni na konferencji pt. Bez wartości nie ma "Solidarności", zorganizowanej przez Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność", po wysłuchaniu ekumenicznego słowa biskupów Tadeusza Rakoczego i Pawła Anweilera oraz prelekcji ks. prof. Tadeusza Borutki i dr. Tomasza Wójcika wyrażamy przekonanie, że idee i wartości, które legły u podstaw NSZZ "Solidarność" nadal powinny przyświecać w naszej codziennej działalności. Nasz związek zawodowy, opierając się na społecznej nauce Kościoła, zawsze opowiadał się za prawdą, sprawiedliwością, solidarnością, wolnością i demokracją. Zawsze podkreślaliśmy nadrzędną wartość godności każdego człowieka, wartość rodziny. Ta formacyjna konferencja przypomniała nam o konieczności ciągłego budowania duchowej, międzyludzkiej wspólnoty członków naszego związku.
Pamiętając o historii oraz dziedzictwie NSZZ "Solidarność", mając na uwadze zmianę pokoleniową, następującą także w naszym związku, stwierdzamy, że:
  • w trudnych czasach kryzysu ekonomicznego i marazmu moralnego tylko społeczeństwo silnie usadowione w wierze i tradycji naszych Ojców, działające zgodnie z dewizą "Bóg Honor Ojczyzna", władne jest pokonać wszystkie przeciwności;
  • NSZZ "Solidarność" ciągle na nowo winien poznawać społeczną naukę Kościoła i kierować się jej zasadami zarówno w codziennej działalności jak i podczas opracowywania nowych programów i strategii;
  • ciesząc się wolnością i uczestnictwem w wielkiej rodzinie europejskiej nie możemy zapominać o napomnieniu papieża Jana Pawła II, że wolność została nam dana i zadana;
  • wciąż musimy pamiętać o naszej wierze, o ideałach i wartościach, które legły u podstaw naszego związku; na tych wartościach musimy budować naszą rzeczywistość - zwłaszcza dziś, gdy są one wyśmiewane i zagrożone przez działania środowisk neoliberalnych, przez współczesne trendy i "mody";
  • działania "Solidarności" powinny być ukierunkowane na sprawy ochrony godności ludzkiej, na kwestie obrony i umacniania rodziny, na budowanie międzyludzkiej solidarności.

Dziś, trzy dekady po pamiętnym Sierpniu 1980 roku, nie zapominając o naszych codziennych zadaniach musimy wrócić do wartości, które wówczas nam przyświecały, musimy wpisać je do naszych programów działania, adekwatnych do rzeczywistości XXI wieku. To musi wyróżniać nasz związek zawodowy, który nie jest jedynie ubezpieczalnią praw pracowniczych. Nasze przesłanie kierujemy do władz krajowych i regionalnych NSZZ "Solidarność" z apelem o organizację podobnych konferencji i spotkań, mających wszystkim przypomnieć, że bez wartości nie ma "Solidarności"!