Solidarność Podbeskidzie Posiedzenie Zarządu Regionu Podbeskidzie

Posiedzenie Zarządu Regionu Podbeskidzie

O ostatnich decyzjach Parlamentu i rządu, o początkach wyborów w zakładowych organizacjach związkowych, o sytuacji w zakładach pracy oraz o upamiętnieniu rocznicy stanu wojennego – o tym wszystkim debatowano w trakcie zebrania Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność”, które odbyło się w poniedziałek, 27 listopada br.

20171127_093504 (1)O działaniach rządu oraz ostatnich inicjatywach parlamentarnych mówili związkowcom wiceminister rodziny, pracy i polityki społecznej Stanisław Szwed oraz senator Andrzej Kamiński. Z kolei relację o pracach Komisji Krajowej złożyli podbeskidzcy członkowie KK, Andrzej Biegun i Marek Bogusz. Później nadszedł czas na informacje z zakładów pracy – związkowcy zreferowali sytuację m.in. w spółkach Tauron Ciepło, Therma, Paged Meble, Famed.

Najwięcej czasu zajęło omówienie wyjątkowo trudnej sytuacji członków „Solidarności” w ustrońskiej spółce Mokate. Wobec uporczywego łamania przez pracodawcę praw związkowych i pracowniczych zapadła decyzja o zorganizowaniu przed siedzibą tej spółki pikiety protestacyjnej. Odbędzie się ona w piątek, 15 grudnia. – Zawsze stawiamy bardziej na rozmowy i negocjacje, a nie na protesty i manifestacje, ale w tym przypadku do pracodawcy nie trafiają żadne nasze argumenty. Natrafiliśmy na tak wielkie pokłady złej woli, że nie pozostawiono nam wyboru – będziemy głośno alarmować o sytuacji w tej spółce i zrobimy wszystko, by nasz głos był słyszalny w całym kraju – mówi szef podbeskidzkiej „Solidarności” Marek Bogusz. Dodaje, że pikieta będzie miała charakter ogólnopolski, bo do solidarnościowego udziału w niej zaproszono związkowców z innych regionów kraju.

20171127_093420 20171127_093404