Solidarność Podbeskidzie Kampania emerytalna w Bielsku-Białej

Kampania emerytalna w Bielsku-Białej

W poniedziałek, 5 czerwca, w siedzibie Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” odbyła się konferencja „Godny wybór. Przywrócenie wieku emerytalnego”. Wzięło w niej udział blisko stu związkowców z całego regionu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W konferencji udział wzięli przedstawicielka Kancelarii Prezydenta RP Agnieszka Lenartowicz-Łysik, wiceminister rodziny, pracy i polityki społecznej Stanisław Szwed, wicewojewoda śląski Jan Chrząszcz oraz dyrektor ZUS w Bielsku-Białej Marek Magiera. Rolę gospodarza spotkania pełnił przewodniczący podbeskidzkiej „Solidarności” Marek Bogusz. – Przez lata powtarzaliśmy, że musi zostać przywrócony dawny wiek emerytalny. Powtarzaliśmy z uporem, że nie zrezygnujemy z tego żądania, że zwyciężymy. Tak się też stało – od października będziemy mogli iść na emeryturę w wieku 60 i 65 lat lub też – jeśli będzie taka nasza wola – nadal pracować. Mamy prawo wyboru, godnego wyboru – powiedział na początku spotkania Marek Bogusz. Podkreślił, że przywrócenie wieku emerytalnego jest wielkim sukcesem „Solidarności”, ale związek nie zamierza rezygnować z drugiego swego postulatu – powiązania wieku emerytalnego ze stażem pracy. W tej kwestii nadal nie ma jasnego stanowiska rządu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Celem odbywających się spotkań w ramach kampanii informacyjnej „Godny wybór. Przywrócenie wieku emerytalnego” jest wyjaśnienie społeczeństwu, jakie będą zasady i warunki przechodzenia na emeryturę po przywróceniu wieku emerytalnego.  W trakcie bielskiego spotkania przypomniano, że wprowadzone zmiany w systemie emerytalnym to wynik zobowiązań przedwyborczych kandydata na Prezydenta RP Andrzeja Dudy złożonych „Solidarności”.

Najwięcej pytań ze strony uczestników spotkania kierowanych było do przedstawicieli Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Dyrektor bielskiego ZUS-u Marek Magiera powiedział, że od lipca tego roku w bielskiej siedzibie ZUS oraz w inspektoratach w Cieszynie i Żywcu zaczną funkcjonować stanowiska specjalnie przeszkolonych doradców emerytalnych, a więc będzie możliwość wcześniejszego skonsultowania się w sprawie swojej przyszłej emerytury. Konsultant po zapoznaniu się z indywidualną sytuacją danego ubezpieczonego, będzie mógł wyliczyć wysokość przysługującej mu emerytury po osiągnięciu wieku emerytalnego, a także ewentualną wysokość emerytury po przepracowaniu dodatkowych lat. Ministerstwo i ZUS szacują, że dodatkowy rok pracy po osiągnięciu wieku emerytalnego zwiększa przyszłą emeryturę o około 8 procent.

Więcej o kampanii „Godny wybór. Przywrócenie wieku emerytalnego” TUTAJ »