Solidarność Podbeskidzie „Solidarność” oświatowa nie popiera protestu

„Solidarność” oświatowa nie popiera protestu

„Solidarność” nie popiera oświatowej akcji protestacyjnej zapowiadanej na 31 marca. Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ  „S”  jest w trakcie  negocjacji  z rządem RP i oczekuje realizacji ustaleń ze spotkania z premier Beatą Szydło w sprawie podwyżek płac w oświacie.

LOGO ksoiwSekcja nie popiera zapowiadanego na 31 marca br. protestu.  NSZZ „Solidarność” ma inne postulaty i prowadzi negocjacje z rządem RP na temat podwyżek płac w oświacie i statusu zawodowego nauczycieli oraz innych pracowników oświaty. W listopadzie ub. roku podczas pierwszego spotkania prezydium KSOiW z premier Beatą Szydło ustalono, że po pierwszym kwartale 2017 r. rząd RP przedstawi drogę dojścia do wyższych płac w oświacie. KSOiW oczekuje realizacji postulatów płacowych zgłoszonych przez NSZZ „Solidarność” i wprowadzenia korzystnych zmian w systemie wynagradzania nauczycieli oraz pracowników niepedagogicznych.

Przewodniczący KK Piotr Duda zadeklarował, że KK będzie wspierała działania Sekcji w rozmowach z rządem RP i innych działaniach w kierunku wzrostu wynagrodzeń pracowników oświaty i wprowadzenia korzystnych zmian w statusie zawodowym nauczyciela.

Związek jednocześnie informuje, że kończą się prace Zespołu do spraw Statusu Zawodowego Pracowników Oświaty. Podczas prac grup roboczych przedstawiciele  „Solidarności” zgłosili szereg korzystnych propozycji w sprawie wynagrodzeń, warunków pracy oraz skrytykowali propozycje MEN, np. wprowadzenia kolejnych stopni awansu zawodowego lub powiązania oceny pracy nauczycieli z wysokością ich wynagrodzenia. (hd /sis)

Komunikat KSOiW NSZZ „Solidarność” TUTAJ.