Solidarność Podbeskidzie Kompromis ws. handlu w niedzielę?

Kompromis ws. handlu w niedzielę?

​- Jesteśmy otwarci na kompromis, naszym celem jest doprowadzenie do poprawy losu pracowników zatrudnionych w handlu – mówi rzecznik „Solidarności” Marek Lewandowski odnosząc się do informacji o pozytywnym zaopiniowaniu obywatelskiego projektu ustawy przez Komitet Stały Rady Ministrów, który skierował go do dalszych prac.

– Od samego początku powtarzaliśmy, że jesteśmy otwarci na kompromis. Ważne, by to, co wypracujemy, było zaakceptowane i przyjęte – powiedział  rzecznik „S”. Podkreślił, że składając obywatelski projekt wnioskodawcy nie mogli skorzystać skorzystać z niektórych analiz kompetentnych instytucji. – My jesteśmy pozbawieni dostępu do wielu tych agend legislacyjnych, czy rządowych, sejmowych, które mogłyby pomóc obywatelom w pisaniu dobrych projektów. I od tego właśnie jest ten walec sejmowy, żeby dojść do najlepszego rozwiązania. Dlatego oczywiście jesteśmy otwarci na kompromis – powiedział Lewandowski. – Jeśli do pełnego ograniczenia handlu w niedzielę będziemy musieli też przez pewien czas dochodzić, to też jesteśmy na taką dyskusję otwarci. Ważne, żeby rząd jednoznacznie się określił, w końcu podał swoją decyzję co do projektu, żebyśmy mogli kontynuować dalsze negocjacje nad projektem – dodał. /tysol.pl/