Solidarność Podbeskidzie Niepewna przyszłość biblioteki pedagogicznej

Niepewna przyszłość biblioteki pedagogicznej

Decyzją władz województwa śląskiego w ub. roku zlikwidowano Kolegium Nauczycielskie w Bielsku-Białej, a wkrótce podobny los może czekać działającą od ponad sześćdziesięciu lat Pedagogiczną Bibliotekę Wojewódzką. Przeciwko temu rozwiązaniu protestują związki zawodowe i wiceminister pracy – czytamy w artykule Bartłomieja Kawalca  „Reforma kosztem pracowników?”, zamieszczonym na portalu bielsko.biala.pl .

Reorganizacja zaproponowana przez władze województwa śląskiego polegać ma na połączeniu z dniem 1 września br. działającego w mieście Regionalnego Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli „WOM” z Pedagogiczną Biblioteką Wojewódzką. W wyniku połączenia rolę nadrzędną otrzyma placówka doskonalenia nauczycieli, a podmiotowość utraci funkcjonująca od 1950 roku biblioteka /…/.

Projekt zaopiniował negatywnie ZR NSZZ Solidarność Podbeskidzie, który wskazuje, że rola biblioteki na polu edukacyjnym i naukowym jest nie do podważenia, a placówka służy pracownikom oświaty oraz uczniom. Krytycznie wobec reformy wypowiedziała się również rada pedagogiczna PBW. – Konsekwencją planowanych zmian może być pogorszenie dostępu do zasobów informacyjnych placówki nauczycieli, pedagogów i środowiska intelektualnego naszego regionu – wskazuje rada /…/.

Interpelację w sprawie proponowanej reformy złożyła radna sejmiku śląskiego Ewa Żak (PiS). Przeciwko propozycji władz województwa opowiada się także wiceminister pracy i polityki społecznej Stanisław Szwed. Zmarginalizowania roli biblioteki obawiają się pracownicy placówki, która zatrudnia obecnie blisko 60 osób w Bielsku-Białej oraz filiach w Skoczowie, Cieszynie, Żywcu i Milówce.

Całość czytaj TUTAJ »