Solidarność Podbeskidzie Zmarł Roman Chomicki

Zmarł Roman Chomicki

Ze smutkiem przyjęliśmy wiadomość, że 19 lipca 2024 roku zmarł Roman Chomicki, jeden z czołowych działaczy rolniczej „Solidarności” na Podbeskidziu. Miał 90 lat.

foto: BIELSKO.INFO

Roman Chomicki urodził się 22 marca 1934 roku we Lwowie. Był technikiem ogrodnikiem – mieszkał w Bielsku-Białej, a swe gospodarstwo ogrodnicze prowadził na terenie gminy Jasienica. W 1980 roku zaangażował się w tworzenie struktur rolniczej „Solidarności” na terenie województwa bielskiego, był w podbeskidzkich władzach NSZZ RI „Solidarność”, a także członkiem Krajowej Komisji Rewizyjnej tego związku. Już w marcu 1981 roku Służba Bezpieczeństwa charakteryzowała go jako jednego z „bardzo aktywnych działaczy i założycieli NSZZ »Solidarność wiejska« w rejonie bielskim”, dodając, że „ostro zwalcza obecne struktury samorządowe na wsi, występuje przeciwko polityce partii i ZSL”. Nic dziwnego, że bezpośrednio po wprowadzeniu stanu wojennego 13 grudnia 1981 r. został internowany i osadzony najpierw w obozie w Jastrzębiu-Szerokiej, a następnie w Nowym Łupkowie. Na wolność wyszedł pod koniec maja 1982 r., ale był obserwowany i rozpracowywany przez SB aż do 1989 roku. Jednej ze spraw operacyjnych przeciwko Romanowi Chomickiemu funkcjonariusze bezpieki nadali wdzięczny kryptonim „Chomik”…

Roman Chomicki nie zaprzestał działalności także po 1989 roku. Próbował reaktywować struktury rolniczej „Solidarności” na Podbeskidziu, a także działać w samorządzie lokalnym, miedzy innymi kandydując na… Prezydenta Bielska-Białej. Słynął także z niezliczonej liczby procesów sądowych, w które był uwikłany – najczęściej były one wszczynane na jego wniosek. Jedną z jego ostatnich, późno odkrytych pasji, było długodystansowe bieganie. Był między innymi najstarszym uczestnikiem bielskiego Biegu Fiata.

Za swą działalność Roman Chomicki został uhonorowany Krzyżem Wolności i Solidarności, miał także status Działacza Opozycji Antykomunistycznej i osoby Represjonowanej z Powodów Politycznych.

Rodzinie, przyjaciołom i współpracownikom Zmarłego składamy wyrazy współczucia.

Wieczne odpoczywanie racz Mu dać Panie…

Pogrzeb śp. Romana Chomickiego odbędzie się w środę, 24 lipca o godz. 11.00 w bielskiej katedrze pw. św. Mikołaja.