Solidarność Podbeskidzie Zmarł Roman Grudzień z Kuźni Ustroń

Zmarł Roman Grudzień z Kuźni Ustroń

Nadeszła do nas smutna wiadomość: w piątek 9 kwietnia 2021 roku w wieku 70 lat zmarł ROMAN GRUDZIEŃ, jeden z czołowych działaczy „Solidarności” w Ustroniu.

W 1980 roku Roman Grudzień był jednym z organizatorów „Solidarności” w ustrońskiej Kuźni, jak tradycyjnie nazywany był Zakład nr 3 Fabryki Samochodów Małolitrażowych w Ustroniu. Na mocy wyborów w listopadzie 1980 roku znalazł się we władzach Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w tym zakładzie. W latach stanu wojennego brał udział w kolportażu wydawnictw podziemnej „Solidarności”.  W 1989 roku zaangażował się zarówno w reaktywowanie działalności związkowej w Kuźni, jak również w prace ustrońskiego Komitetu Obywatelskiego „Solidarności”.

Rodzinie, przyjaciołom i współpracownikom Zmarłego składamy najserdeczniejsze wyrazy współczucia i solidarności w bólu.

Wieczne odpoczywanie racz Mu dać Panie…

Pogrzeb śp. Romana Grudnia odbędzie się w piątek, 16 kwietnia 2021 r. o godz. 12.00 w kościele pw. św. Klemensa w Ustroniu.