Solidarność Podbeskidzie Zmarł Kazimierz Żyrek z „Silesii”

Zmarł Kazimierz Żyrek z „Silesii”

Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość, że 2 kwietnia 2021 roku zmarł Kazimierz Żyrek, były przewodniczący NSZZ „Solidarność” przy KWK „Silesia” w Czechowicach-Dziedzicach. Miał 67 lat.

Kazimierz Żyrek urodził się 1 stycznia 1954 roku w Węgierskiej Górce. W latach 70-tych zaczął pracować jako górnik dołowy w czechowickiej kopalni „Silesia”. W 1980 roku był tam jednym ze współzałożycieli „Solidarności”, został wybrany na pierwszego przewodniczącego Komisji Zakładowej. Po wprowadzeniu stanu wojennego nie zaprzestał działalności w zawieszonym związku, za co został internowany w sierpniu 1982 roku. W obozie w Zabrzu-Zaborzu przesiedział ponad trzy miesiące. W 1988 roku reaktywował – m.in. z Kazimierzem Grajcarkiem – działalność „Solidarności” w KWK „Silesia”. Funkcję przewodniczącego KZ pełnił do  2006 roku. W 2003 roku przewodniczył dziewięciodniowemu strajkowi podziemnemu, który wybuchł w KWK „Silesia” w obronie miejsc pracy. Protest ten zakończył się zwycięstwem górników.

Wieczne odpoczywanie racz Mu dać Panie…

Rodzinie, przyjaciołom i współpracownikom Zmarłego składamy najserdeczniejsze wyrazy współczucia.