Solidarność Podbeskidzie 40. rocznica rozpoczęcia podbeskidzkiego strajku generalnego

40. rocznica rozpoczęcia podbeskidzkiego strajku generalnego

W środę, 27 stycznia 2021 roku w Bielsku-Białej symbolicznie uczczona została 40. rocznica wybuchu podbeskidzkiego strajku generalnego „Solidarności”. Pod tablicą, upamiętniającą tamten 10-dniowy protest, znajdującą się na budynku obecnego II Urzędu Skarbowego przy ul. gen. Maczka 73 (obok dawnej świetlicy ZPW „Bewelana”, w której podpisane zostało porozumienie) wiązanki kwiatów złożyli przedstawiciele „Solidarności” Regionu Podbeskidzie na czele z przewodniczącym Markiem Boguszem i jego zastępcą Stanisławem Sołtysikiem, prezydent Bielska-Białej Jarosław Klimaszewski i przewodniczący Rady Miejskiej Janusz Okrzesik, a także reprezentacja katowickiego oddziału Instytutu Pamięci Narodowe na czele z dyrektorem oddziału dr. Andrzejem Sznajderem. Przy strajkowej tablicy byli też obecni uczestnicy strajku sprzed czterdziestu lat (na zdjęciu od lewej): wiceprzewodniczący Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego Henryk Juszczyk (jeden z sygnatariuszy porozumienia z 6 lutego 1981 r.), przewodniczący „Solidarności” z ZPW „Bewelana” Henryk Kenig, szef komitetu strajkowego z „Befamy” Marcin Tyrna i współorganizator strajku w „Bewelanie” Adam Michalski.

* * *

27 stycznia 1981 roku rozpoczął się strajk generalny „Solidarności” Regionu Podbeskidzie. W kulminacyjnym momencie w tym proteście, który objął całe ówczesne województwo bielskie, uczestniczyło blisko 200 tysięcy osób. Po dziesięciu dniach, 6 lutego 1981 roku, podpisane zostało porozumienie, spełniające żądania strajkujących – ze swych stanowisk odeszli najwyżsi przedstawiciele władz wojewódzkich i miejskich, zarówno administracyjnych jak i partyjnych.

Z kolei w piątek, 5 lutego, odbędzie się w internecie pierwsza publiczna prezentacja serwisu internetowego „Podbeskidzki strajk generalny”, będącego częścią portalu „Twarze Solidarności” (https://twarzesolidarnosci.gosc.pl/ ). To wspólna inicjatywa redakcji „Gościa Niedzielnego” i katowickiego oddziału Instytutu Pamięci Narodowej, wsparta m.in. przez podbeskidzką „Solidarność”.