Solidarność Podbeskidzie Pielgrzymka Ludzi Pracy już wkrótce

Pielgrzymka Ludzi Pracy już wkrótce

W dniach 19 i 20 września br. odbędzie się 38. Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę. Podbeskidzka „Solidarność” organizuje wyjazd związkowców na centralne wydarzenie pielgrzymki – niedzielną Mszę św., która będzie odprawiona o godz. 11.00 w jasnogórskiej bazylice.

W tym roku organizacja pielgrzymki uległa znaczącym zmianom, wymuszonym przez sytuację epidemiczną. Najważniejszą z nich będzie odprawienie niedzielnej Mszy św. nie na jasnogórskim szczycie, ale w bazylice, przy ograniczonym dostępie wiernych (maks. 1000 osób posiadających specjalne wejściówki). Nie będzie takich ograniczeń dla pielgrzymów, którzy będą mogli gromadzić się tradycyjnie na jasnogórskich błoniach i uczestniczyć w tej Mszy św. za pośrednictwem telebimów. Szczegółowy program pielgrzymki publikujemy poniżej.

Związkowcy, którzy chcą uczestniczyć w tym wydarzeniu, proszeni są o kontakt z przewodniczącymi zakładowych organizacji związkowych. Region Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” refunduje koszt przejazdu zorganizowanych grup zakładowych, jak również organizuje wyjazd z regionu. Osoby zainteresowane proszone są o kontakt z wiceprzewodniczącym ZR Andrzejem Madydą, który udziela również wszelkich dodatkowych informacji.

38 Pielgrzymka Ludzi Pracy – Jasna Góra  19-20.09.2020 r.

Sobota, 19 września

16.00   Otwarcie punktu informacyjnego Pielgrzymki.

17.00   Złożenie kwiatów pod pomnikiem bł.  Jerzego Popiełuszki.

19.00   Msza Święta w Bazylice.

21.00   Apel Jasnogórski w Kaplicy Cudownego Obrazu.

21.45   Droga Krzyżowa na Wałach.

Niedziela, 20 września

8.30 Otwarcie punktu informacyjnego Pielgrzymki.

9.4510.15  Abp Ignacy Tokarczuk – orędownik Solidarności – wykład dr. Mariusza Krzysztofińskiego IPN Oddział Rzeszów- Aula JP II

10.30 – Bazylika

• Przywitanie gości przez Ojca Przeora Jasnej Góry
  • Wystąpienie Przewodniczącego KK NSZZ „Solidarność”
  • Wystąpienie Prezydenta RP

11.00 Uroczysta Msza Święta  w Bazylice.

Poniżej plakat do pobrania (pdf)