Solidarność Podbeskidzie Z prezydentem o sytuacji w Bielsku-Białej

Z prezydentem o sytuacji w Bielsku-Białej

W czwartek, 20 sierpnia, prezydent Bielska-Białej Jarosław Klimaszewski spotkał się w siedzibie Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” z przewodniczącym ZR Markiem Boguszem i jego zastępcą, Stanisławem Sołtysikiem.Do spotkania doszło z inicjatywy związkowców. – Było już wcześniej ogólne spotkanie prezydenta z członkami Zarządu Regionu, teraz w węższym gronie mówiliśmy o bieżących problemach i aktualnej sytuacji w naszym mieście – powiedział po spotkaniu Marek Bogusz. W trakcie spotkania rozmawiano m.in. o przygotowaniu bielskich szkół do rozpoczęcia nowego roku szkolnego w czasie pandemii, o sytuacji w bielskich zakładach, również dotkniętych ograniczeniami związanymi z pandemią. Była to także okazja do przedstawienia konkretnych problemów, jak np. sytuacji w spółce Suez, gdzie – zdaniem związkowców – doszło do niezgodnych z prawem zwolnień pracowniczych.

W trakcie spotkania omówiono także inicjatywy, związane z obchodami 40. rocznicy Sierpnia’80, a także przygotowania do przyszłorocznych uroczystości w Bielsku-Białej, związanych z 40. rocznicą podbeskidzkiego strajku generalnego.