Solidarność Podbeskidzie Zmarł Kazimierz Podstawa

Zmarł Kazimierz Podstawa

Z głębokim smutkiem przyjęliśmy wiadomość, że 16 lutego br. w wieku 81 lat zmarł nasz kolega KAZIMIERZ PODSTAWA.

Podstawa Był zasłużonym działaczem wadowickiej „Solidarności”, w latach 1989-1992 pełnił funkcję wiceprzewodniczącego Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność”.  W 2015 roku został odznaczony Krzyżem Wolności i Solidarności.

Żonie Barbarze, dzieciom, wszystkim przyjaciołom i współpracownikom Zmarłego składamy wyrazy szczerego współczucia i solidarnosci w bólu.

Podstawa 2Kazimierz Podstawa w latach 1980-81 był współorganizatorem Komitetów Założycielskich „S” w zakładach Wadowic i okolic; w 1981 roku był społecznym doradcą i współpracownikiem działu interwencji ZR Podbeskidzie. Po wprowadzeniu stanu wojennego był kilkakrotnie przesłuchiwany; został też pozbawiony możliwości pracy w kilku zakładach za wspieranie represjonowanych działaczy; od 1985 roku był współredaktorem, kolporterem i drukarzem podziemnego pisma „Solidarności” Kęt, Andrychowa i Wadowic pt. „Solidarny”, był też kolporterem prasy podziemnej na terenie Wadowic, m.in. „Solidarności Podbeskidzia”, „Kroniki Małopolskiej”, „Hutnika”.

W 1989 był współorganizatorem Komisji Organizacyjnych „S” w zakładach w Wadowicach, doradcą prawnym  Regionalnej Komisji Organizacyjnej „S” Regionu Podbeskidzie, a w latach 1989-1995 delegatem na kolejne WZD Regionu. W latach 1989-1992 pełnił funkcję wiceprzewodniczącego Zarządu Regionu Podbeskidzie ds. organizacyjno-prawnych, szefem  Biura Radców Prawnych oraz przewodniczącym Podregionu „Solidarności” w Wadowicach. Od 1996 roku przebywał na emeryturze. Decyzją Prezydenta RP w 2015 roku został uhonorowany Krzyżem Wolności i Solidarności. Pogrzeb śp. Kazimierza Podstawy odbył się 24 lutego 2020 roku w Kleczy k. Wadowic.