Solidarność Podbeskidzie Krzyże i tytuły w rocznicę strajku

Krzyże i tytuły w rocznicę strajku

W poniedziałek, 4 lutego 2019 roku  w sali koncertowej  Zespołu Państwowych Szkół Muzycznych im. Stanisława Moniuszki w Bielsku-Białej odbyło się uroczyste spotkanie w 38. rocznicę zakończenia strajku generalnego podbeskidzkiej „Solidarności”, połączone z ceremonią wręczenia Krzyży Wolności i Solidarności oraz tytułów „Zasłużony dla podbeskidzkiej Solidarności”.  Uroczystość została zorganizowana wspólnie przez Oddział Instytutu Pamięci Narodowej w Katowicach oraz Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność”.  a (34)W spotkaniu wzięło udział ponad 300 osób, w tym wielu uczestników tamtego podbeskidzkiego strajku, a także związkowcy represjonowani w stanie wojennym. Symbolem jednych i drugich był uczestniczący w tym spotkaniu Patrycjusz Kosmowski, przewodniczący podbeskidzkiej „Solidarności” w latach 1980-81, szef strajku, a potem więzień polityczny, wskazany przez komunistyczny sąd na 6 lat więzienia. Wśród gości spotkania byli duchowni na czele z biskupem seniorem diecezji bielsko-żywieckiej Tadeuszem Rakoczym oraz biskupem seniorem diecezji cieszyńskiej Kościoła ewangelicko-augsburskiego Pawłem Anweilerem, parlamentarzyści na czele z posłem i wiceministrem Stanisławem Szwedem, przedstawiciele władz samorządowych wszystkich szczebli, a także reprezentanci zaprzyjaźnionych z „Solidarności” instytucji i firm. Rolę gospodarzy spotkania pełnili dyrektor katowickiego oddziału IPN Andrzej Sznajder oraz przewodniczący podbeskidzkiej „Solidarności” Marek Bogusz.

a (4)W trakcie uroczystości ponad czterdziestu osobom sprzeciwiających się w różnych formach komunistycznej dyktaturze w latach 1956–1989 prezes IPN Jarosław Szarek wręczył Krzyże Wolności i Solidarności (ich listę i biogramy zamieszczamy TUTAJ). – Ponad 100 tysięcy członków Solidarności 38 lat temu wzięło udział w wielkim strajku na Podbeskidziu, protestując przeciwko bezprawiu, nieuczciwości i nepotyzmowi, żądając ustąpienia ówczesnych władz wojewódzkich. To miedzy innymi im zawdzięczamy dzisiejszą wolną Polskę –  mówił prezes IPN Jarosław Szarek.

a (212)Z kolei związkowcy wręczyli dziesięciu zasłużonym członkom „Solidarności” tytuły „Zasłużonych dla podbeskidzkiej Solidarności” (ich wykaz zamieszczamy TUTAJ), a także tytuł „Związkowca Roku 2018”, który przyznany został szefowi „Solidarności” Zespołu Elektrowni Wodnych Porąbka-Żar Jackowi Droździkowi (na zdjęciu obok). – Przyznając mu tytuł „Związkowca Roku” podbeskidzka „Solidarność” chce mu podziękować za wytrwałą, niezłomną działalność na rzecz poprawy warunków pracy i płacy pracowników Zespołu Elektrowni Wodnych Porąbka-Żar oraz zdobycie gwarancji ich zatrudnienia i zachowania dotychczasowych uprawnień pracowniczych – podkreślili związkowcy. Uhonorowano także zasłużonych społecznych inspektorów pracy Henryka Kowacza z Miejskiego Zakładu Komunikacyjnego w Bielsku-Białej i Krzysztofa Talagę z bielskiej spółki Enersys. Z kolei Jerzy  Szumski, społeczny inspektor pracy ze spółki ABB Industrial Solutions Bielsko-Biała (dawna FAE Apena) za zaangażowanie na rzecz poprawy stanu bezpieczeństwa i higieny pracy otrzymał Wyróżnienie Specjalne, nadane przez Głównego Inspektora Pracy Wiesława Łyszczka.

Spotkanie zakończył koncert kwartetu puzonistów ze szkoły muzycznej.