Solidarność Podbeskidzie Wolność zrzeszania czy wolność zwalniania?

Wolność zrzeszania czy wolność zwalniania?

W najbliższy piątek, 16 marca, w Gdańsku w ramach debat konstytucyjnych odbędzie się konferencja pod hasłem „Wolność zrzeszania czy wolność zwalniania? Czy Konsytuacja rzeczywiście zapewnia wolność tworzenia i działania związków zawodowych?”. W spotkaniu tym wezmą udział m.in. przedstawiciele podbeskidzkiej „Solidarności” z przewodniczącym ZR, Markiem Boguszem.

konferencja KK„Solidarność” od lat alarmuje, że szczególna ochrona działaczy związkowych przed zwolnieniem i dyskryminacją jest fikcją. I to nie tylko za sprawą przepisów prawa, które są niewystarczające. Głównie za sprawą indolencji wymiaru sprawiedliwości i organów ścigania, co dobitnie wykazują statystyki.

Zbyt wielu pracodawców z premedytacją dyskryminuje swoich pracowników tylko dlatego, że korzystając z konstytucyjnych praw, angażują się w działalność związkową. Robią to, bo przy bezkarności, taki proceder zwyczajnie się opłaca. Prawo jest niewystarczające, sądy i prokuratura nie doceniają szkodliwości takiego postępowania. Dlatego trzeba to zmienić. Między innymi poprzez uniemożliwienie zwolnienia osoby pod szczególną ochroną do czasu rozstrzygnięcia sprawy przed sądem.   Aby znaleźć odpowiedź jak zmienić przepisy w tym zakresie, Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” postanowiła w ramach debat konstytucyjnych zorganizować kolejną konferencję, tym razem pod hasłem „Wolność zrzeszania, czy wolność zwalniania? Czy Konsytuacja rzeczywiście zapewnia wolność tworzenia i działania związków zawodowych?”. Punktem wyjścia będzie art. 12 Konstytucji RP gwarantujący m.in. wolność zrzeszania się w związki zawodowe. Podczas konferencji wystąpią m.in. przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda oraz minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro.

Konferencja odbędzie się 16 marca 2018 r. o godz. 11.00 w Sali BHP Stoczni Gdańskiej. Całość będzie transmitowana na stronie www.tysol.pl