08-11-2010

Szkolenie z zakresu Ustawy
o informowaniu pracowników
i przeprowadzaniu z nimi konsultacji

W poniedziałek 8 listopada 2010 roku o godz. 10.00 w siedzibie Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność" przy ul. Asnyka 19 w Bielsku - Białej odbyło się szkolenie z zakresu Ustawy o informowaniu pracowników i przeprowadzaniu z nimi konsultacji.
Szkolenie poprowadził prawnik Śląsko - Dąbrowskiej "Solidarności" kol. Krzysztof Hus. Uczestnicy mieli możliwość zapoznania się ze zmianami w ustawie, jakie zaistniały po 7 kwietnia 2006 roku, a które mają istotny wpływ na kształt nowo wybranych Rad Pracowników. Otrzymali również komplet niezbędnych materiałów pomocnych, zarówno w początkowej fazie realizacji ustawy, czyli kierowania wniosku do pracodawcy o przeprowadzenie wyborów, jak również dalszego funkcjonowania Rady Pracowników.

Należy podkreślić, że szkolenie cieszyło się dużym zainteresowaniem (około 40 osób) mimo, że zostało ono zorganizowane krótko po tym, jak władze regionu Podbeskidzie podjęły taką decyzję.