Aktualności 10-05-2010

Seminarium o pomostówkach

W ramach obchodów Światowego Dnia Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność" zorganizował 30 kwietnia w Bielsku-Białej seminarium, poświęcone sprawom bezpieczeństwa i higieny pracy. Jednym z podstawowych tematów spotkania było omówienie skutków wprowadzenia w życie nowej ustawy o emeryturach pomostowych.

W bielskim seminarium uczestniczyli przedstawiciele Rady Ochrony Pracy przy Sejmie RP, Centralnego Instytutu Ochrony Pracy, Państwowej Inspekcji Pracy oraz społeczni zakładowi inspektorzy pracy z terenu regionu Podbeskidzie. Gościem specjalnym spotkania była minister Bożena Borys-Szopa z Kancelarii Prezydenta RP, która już wielokrotnie uczestniczyła w bielskich seminariach bhp, jeszcze w czasach, gdy pełniła funkcję głównego inspektora pracy.

Seminarium zdominowała debata na temat obowiązującej obecnie ustawy o emeryturach pomostowych. "Nikt nie interesuje się już sprawą tych emerytur pomostowych, a my widzimy w zakładach, jak wielu ludziom zrobiono krzywdę zmieniając zapisy o tych emeryturach. Za jednym zamachem zredukowano liczbę uprawnionych o dziewięćdziesiąt procent. Czy z dnia na dzień poprawiły się warunki ich pracy?" - podkreślił na początku seminarium przewodniczący podbeskidzkiej "Solidarności" Marcin Tyrna.
Krytyczne stanowisko wobec znowelizowanej w ubiegłym roku ustawy o emeryturach pomostowych związkowcy zawarli w specjalnym stanowisku, przyjętym na zakończenie spotkania. "Podbeskidzka "Solidarność" wielokrotnie i w różny sposób protestowała przeciwko planom drastycznego ograniczenia dostępu do emerytur pomostowych. Podkreślaliśmy, że nie są to przywileje, ale uprawnienia, należące się pracownikom z tytułu wykonywania szczególnie uciążliwej pracy.

Domagaliśmy się, by reforma emerytur pomostowych opierała się na obiektywnych kryteriach medycznych, a nie była tylko administracyjnym, bezdusznym poszukiwaniem oszczędności za wszelką cenę. Przestrzegaliśmy przed skutkami radykalnego ograniczenia dostępu do emerytur pomostowych, ale rzeczywistość przerosła nasze najbardziej pesymistyczne prognozy" - czytamy w tym dokumencie. Związkowcy domagają się rzetelnej analizy skutków obowiązywania znowelizowanej ustawy o emeryturach pomostowych i zweryfikowania, w oparciu o kryteria medyczne, obecnie obowiązujących zasad.

Tradycyjnie już w trakcie seminarium wręczono specjalne statuetki wyróżniającym się zakładowym społecznym inspektorom pracy. Tym razem otrzymali je Lucjan Martyniak z bielskiej spółki TRW oraz pracownik samorządowy z Oświęcimia Sławomir Trojanowski.