24-03-2010

Zpraszamy na szkolenie

Dział Szkoleń Zarządu Regionu Podbeskidzie przyjmuje zapisy na szkolenia pt. Konstruktywny dialog - program rozwoju kompetencji liderów NSZZ "Solidarność" organizowane w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Zgłoszenia przyjmujemy do 9 kwietnia 2010 r.

Decyduje kolejność zgłoszeń

Dział Szkoleń
Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność"
Jan Polak

Region Podlaski NSZZ "Solidarność" - Partner nr 1 w projekcie Konstruktywny dialog - program rozwoju kompetencji liderów NSZZ "Solidarność" prowadzi rekrutację na bezpłatne szkolenia pt. Lider dialogu autonomicznego - program rozwoju kompetencji działaczy szczebla zakładowego NSZZ "Solidarność".

Tematyka szkoleń:

Moduł I - Podstawy prawne dialogu autonomicznego:
- NSZZ "Solidarność" jako partner dialogu społecznego. Prawo wewnątrzzwiązkowe.
- Uprawnienia i obowiązki związków zawodowych działających na szczeblu zakładowym.

Moduł II - Dialog autonomiczny w praktyce:
- Zakładowe źródła prawa pracy. Układy zbiorowe, porozumienia zbiorowe i regulaminy.
- Procedury rozwiązywania konfliktów i sporów.

Terminy szkoleń realizowanych w Regionie Podbeskidzie NSZZ "Solidarność":
1) 20 - 23.04.2010 r.
2) 28.09.2010 r. - 01.10.2010 r.

Na szkolenia zapraszamy osoby pełniące funkcje we władzy wykonawczej w strukturach organizacyjnych NSZZ "Solidarność" działających na szczeblu zakładowym.
Uczestnikom zapewniamy: materiały szkoleniowe i catering.

Liczba miejsc ograniczona !!! ZAPRASZAMY !!!

• Tematyka szkolenia

• Regulamin rekrutacji i uczestnictwa w projekcie

• Harmonogram szkoleń dla liderów dialogu autonomicznego

• Deklaracja uczestnictwa

• Zapisy przyjmowane są w:
    1) Regionie Podbeskidzie NSZZ "Solidarność" - Pani Anna Bieniek-Ozga (tel. 33/812 67 52, bbial@solidarnosc.org.pl)

2) Biurze Projektu: Region Podlaski NSZZ "Solidarność" , 15-930 Białystok, ul. Suraska 1, pokój 203, Tel. 85/748 11 00, 85/742 15 80, e-mail: zr.podlaskiego@solidarnosc.org.pl

Więcej informacji na stronie projektu: www.solidarnosc.org.pl/dialog

REGULAMIN REKRUTACJI I WARUNKI UCZESTNICTWA

w szkoleniach pt. Lider dialogu autonomicznego - program rozwoju kompetencji działaczy szczebla zakładowego NSZZ "Solidarność" realizowanych w ramach projektu Konstruktywny dialog - program rozwoju kompetencji liderów NSZZ "Solidarność"

INFORMACJE OGÓLNE

1)  Projekt Konstruktywny dialog - program rozwoju kompetencji liderów NSZZ "Solidarność" jest realizowany w okresie od 01.08.2009 r. do 31.07.2011 r. przez Komisję Krajową NSZZ "Solidarność" w partnerstwie z Regionem Podlaskim, Regionem Dolny Śląsk, Regionem Warmińsko-Mazurskim i Regionem Mazowsze.

2)  Siedziby Biur Projektu:
    a)  Lider Projektu Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność", ul. Wały Piastowskie 24/309, 80-855 Gdańsk, tel. 58/308 42 41, fax 58/308 42 11, e-mail: e.wielg@solidarnosc.org.pl
    b)  Partner Projektu Nr 1: Region Podlaski NSZZ "Solidarność", ul. Suraska 1/203, 15-093 Białystok, tel. 85/748 11 00, 85/742 15 80, fax 85/748 11 01, e-mail: zr.podlaskiego@solidarnosc.org.pl
    c)  Partner Nr 2 Region Dolny Śląsk NSZZ "Solidarność", Plac Solidarności 1/3/5, 53-661 Wrocław, tel. 601 851 006, e-mail: dznowa@wp.pl
    d)  Partner Nr 3 Region Warmińsko-Mazurski NSZZ "Solidarność", ul. Głowackiego 28, 10-448 Olsztyn, tel. 784 630 709, beata_ab@wp.pl
    e)  Partner Nr 4 Region Mazowsze NSZZ "Solidarność", ul. Wolska 47, 01-201 Warszawa , tel. 510 523 584, e-mail: boeir.mazowsze@solidarnosc.org.pl

3.  Projekt realizowany jest w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytetu V Dobre rządzenie Działania 5.5 Rozwój dialogu społecznego Poddziałania 5.5.2 Wzmocnienie uczestników dialogu społecznego i ma na celu wzmocnienie potencjału NSZZ "Solidarność" poprzez podniesienie kompetencji 1898 członków i pracowników Związku wszystkich szczebli uczestniczących w procesie dialogu społecznego.

4.  W ramach projektu, na terenie całej Polski, w okresie luty 2010 - czerwiec 2011 r., przeprowadzonych zostanie 95 szkoleń (obejmujących 2 moduły realizowane w ciągu 4 dni szkoleniowych po 8 godzin dydaktycznych dziennie) pt. Lider dialogu autonomicznego - program rozwoju kompetencji działaczy szczebla zakładowego NSZZ "Solidarność", w których udział weźmie 1520 liderów szczebla zakładowego.

5.  Szkolenia dla działaczy szczebla podstawowego realizowane będą przez partnerów projektu:
    a)  Partner Nr 1 Region Podlaski jest odpowiedzialny za organizację i przeprowadzenie 23 szkoleń dla 368 uczestników na terenie Regionu Podlaskiego, Regionu Elbląskiego, Regionu Gdańskiego, Regionu Ziemia Łódzka, Regionu Środkowowschodniego, Regionu Chełmskiego, Regionu Ziemia Sandomierska i Regionu Podbeskidzie.
    b)  Partner Nr 2 Region Dolny Śląsk jest odpowiedzialny za organizację i przeprowadzenie 22 szkoleń dla 352 uczestników na terenie Regionu Dolny Śląsk, Regionu Wielkopolska Południowa, Regionu Zielonogórskiego, Regionu Zagłębie Miedziowe, Regionu Wielkopolska, Regionu Śląsk Opolski, Regionu Jeleniogórskiego, Regionu Gorzowskiego, Regionu Częstochowskiego.
    c)  Partner Nr 3 Region Warmińsko-Mazurski odpowiedzialny jest za organizację i przeprowadzenie 22 szkoleń dla 352 uczestników na terenie Regionu Warmińsko-Mazurskiego, Regionu Pomorze Zachodnie, Regionu Ziemia Przemyska, Regionu Rzeszowskiego, Regionu Podkarpacie, Regionu Koszalińskiego Pobrzeże i Regionu Małopolska.
    d)  Partner nr 4 Region Mazowsze odpowiedzialny jest za organizację i przeprowadzenie 28 szkoleń dla 448 uczestników na terenie Regionu Mazowsze, Regionu Śląsko-Dąbrowskiego, Regionu Konińskiego, Regionu Piotrkowskiego, Regionu Ziemia Radomska, Regionu Świętokrzyskiego, Regionu Płockiego, Regionu Toruńsko-Wrocławskiego, Regionu Bydgoskiego.

6.  Liczba szkoleń przypadająca na dany region, ustalona została w oparciu o wskaźnik udziału liczebności organizacji związkowych w danym regionie, do ogólnej liczby członków NSZZ "Solidarność".

7.  Terminy, miejsce szkoleń i zasady współpracy przy realizacji szkoleń Partnerzy projektu uzgadniają z Przewodniczącymi Regionów objętych opieką szkoleniową.

8.  W przypadku rezygnacji przez region ze szkoleń, które miały odbyć się na terenie objętym jego zasięgiem działania, szkolenia te mogą być zorganizowane na terenie innych regionów, w pierwszej kolejności spośród tych, które objęte są opieką szkoleniową przez danego partnera, a następnie - w przypadku braku zainteresowania - przeniesione na pozostałych Partnerów Projektu.

WARUNKI UCZESTNICTWA W SZKOLENIACH

1.  Uczestnikami szkoleń pt. Lider dialogu autonomicznego-program rozwoju kompetencji działaczy szczebla zakładowego NSZZ "Solidarność" mogą być osoby pełniące funkcje we władzy wykonawczej w strukturach organizacyjnych NSZZ "Solidarność" działających na szczeblu zakładowym, które dokonały zgłoszenia chęci uczestnictwa w projekcie, zostały do niego zakwalifikowane i wypełniły Deklaracje Uczestnictwa zgodnie z zasadami opisanymi w § 3-4.

2.  Deklaracja Uczestnictwa stanowi załącznik do niniejszego Regulaminu.

SPOSÓB PRZYJMOWANIA ZGŁOSZEŃ

1.  Informacje dotyczące terminów szkoleń organizowanych w poszczególnych regionach i naboru na te szkolenia zostaną umieszczone na stronie internetowej Komisji Krajowej www.solidarnosc.org.pl/dialog

2.  Informacje o naborze będą zamieszczane także na stornach internetowych Partnerów projektu i w prasie związkowej.

3.  Nabór na szkolenia odbywać się będzie na zasadach stosowany w danym Regionie z podkreśleniem obowiązku przestrzegania zasady równości szans.

PRZEBIEG PROCESU REKRUTACJI

1.  W każdym regionie NSZZ "Solidarność", po uzgodnieniu terminu szkolenia, do wiadomości członków Związku z danego terenu w sposób zwyczajowo tam przyjęty, zostanie podany kontakt do osoby, która w godzinach pracy danego regionu przyjmować będzie zgłoszenia na szkolenie (prowadzić Listę rekrutacją) i będzie bezpośrednio kontaktować się w sprawach rekrutacji ze specjalistą ds. szkoleń i GD danego Partnera.

2.  Osoby zainteresowane udziałem w szkoleniu przed zgłoszeniem swoich danych osobie sporządzającej Listę rekrutacyjną na dane szkolenie zobowiązane są do zapoznania się z niniejszym Regulaminem oraz Deklaracją Uczestnictwa w projekcie i akceptacji warunków uczestnictwa określonego w tych dokumentach.

3.  Kandydat/ka na szkolenie podaje osobie sporządzającej listę rekrutacyjną następujące dane:
    a)  imię i nazwisko,
    b) nazwa podstawowej jednostki organizacyjnej NSZZ "Solidarność", której jest członkiem,
    c)  pełniona funkcja związkowa,
    d)  telefon kontaktowy (i e-mail, jeśli posiada),
    e)  w przypadku otwartego naboru na kilka szkoleń preferowaną datę szkolenia,
    f)  fakultatywnie informacje dot. oddelegowania na szkolenia przez struktury związkowe, co w przypadku zakwalifikowania do uczestnictwa w projekcie skutkuje koniecznością podania danych pracodawcy.

4.  Lista rekrutacyjna sporządzana jest wg kolejności zgłoszeń.

5.  Kwalifikacji uczestników na szkolenie dokonuje powołany do tego celu Zespół, w skład którego wchodzą co najmniej 2 osoby tj. przedstawiciel regionu, na terenie którego dokonana była rekrutacja oraz specjalista ds. szkoleń i GD Partnera. Kwalifikacja uczestników na dane szkolenie powinna odbyć się w terminie, który umożliwi oddelegowanie działaczki/działacza związkowego na szkolenie w ramach uprawnień przewidzianych w ustawie o związkach zawodowych.

6.  O zakwalifikowaniu na szkolenie decyduje:
    a)  spełnienie przez kandydatkę/kandydata kryterium kwalifikowalności do uczestnictwa w szkoleniu,
    b)  kolejność zgłoszeń.

7.  Z dokonanych czynności kwalifikacyjnych Zespół sporządza protokół, który zawiera Listę uczestników szkolenia i Listę rezerwową osób, które z powodu wyczerpania limitu miejsc nie zakwalifikowały się do udziału w szkoleniu. Osoby z Listy rezerwowej, według kolejności znajdującej się na tej Liście, wpisywane są automatycznie na Listę uczestników szkolenia w przypadku rezygnacji z udziału w szkoleniu osób wcześniej zakwalifikowanych.

8.  O zakwalifikowaniu na szkolenie kandydat/ka jest informowany telefonicznie i w przypadku podania adresu poczty elektronicznej również e-mailem.

9.  Kandydat/ka na szkolenie jest zobowiązana/y w terminie, nie później niż na 5 dni roboczych przed szkoleniem, do potwierdzenia lub odwołania z uzasadnionych przyczyn swojej obecności na szkoleniu.

10.  Na 3 dni robocze przed terminem szkolenia sporządzana jest ostateczna Lista uczestników szkolenia. Osoby wymienione na tej liście stają się uczestnikami szkolenia pod warunkiem wypełnienia przed rozpoczęciem zajęć w dniu pierwszym szkolenia Deklaracji uczestnictwa w projekcie i przekazania tej Deklaracji specjaliście ds. szkoleń lub trenerowi przed rozpoczęciem szkolenia.

UPRAWNIENIA I OBOWIĄZKI UCZESTNIKA SZKOLENIA

1.  Uczestnik jest uprawniony do nieodpłatnego udziału w projekcie.
    2.  Koszty dojazdu na szkolenie uczestnicy ponoszą osobiście.
    3.  Przystąpienie uczestnika do projektu następuje na podstawie Deklaracji Uczestnictwa.
    4.  Uczestnik jest uprawniony do otrzymania bezpłatnych materiałów szkoleniowych. W przypadku rezygnacji uczestnika ze szkolenia w trakcie jego trwania, uczestnik zobowiązany jest zwrócić trenerowi komplet uzyskanych materiałów szkoleniowych potwierdzając czynność pisemnie.
    5.  Uczestnik jest zobowiązany do uczestnictwa w 4 dniach szkolenia oraz do potwierdzania swojej obecności na liście obecności każdego dnia szkolenia.
    6.  Uczestnik jest zobowiązany do wypełnienia ankiety ewaluacyjnej w czasie trwania szkolenia.
    7.  W celu przeprowadzenia monitoringu i ewaluacji Projektu, uczestnicy zobowiązani są do udzielania informacji na temat rezultatów uczestnictwa.

WARUNKI UKOŃCZENIA SZKOLENIA I UZYSKANIA CERTYFIKATU

1.  Warunkiem ukończenia szkolenia oraz otrzymania certyfikatu ukończenia szkolenia jest co najmniej 80% frekwencja na zajęciach.

2.  W przypadku konieczności opuszczenia niektórych zajęć, uczestnik może zwrócić się za pośrednictwem trenera do Kierownika Projektu o wyrażenia zgody na kontynuację uczestnictwa w projekcie.

3.  Kierownik Projektu wyraża zgodę na kontynuację uczestnictwa w projekcie w uzasadnionych przypadkach, pod warunkiem samodzielnego opanowania przez uczestnika materiału będącego przedmiotem zajęć oraz zaliczenia u trenera prowadzącego szkolenie materiału z całego dnia szkoleniowego, w którym zaistniała nieobecność. Formą zaliczenia materiału jest test. Zaliczenie materiału następuje pod warunkiem uzyskania poprawnych odpowiedzi na 8 z 10 pytań. Informacje o przeprowadzeniu testu i jego wynikach trener umieszcza w raporcie poszkoleniowym, którego załącznikiem jest test wypełniony przez uczestnika.

4.  Uczestnik zostaje skreślony z listy uczestników w przypadku:
    a)  przekroczenia dozwolonego limitu nieobecności i nie uzyskania zgody Kierownika Projektu na kontynuację uczestnictwa w projekcie,
    b)  złożenia pisemnej rezygnacji z uczestnictwa w Projekcie.

POSTANOWIENIA KOŃCOWE

1.  Regulamin wchodzi w życie z dniem 25 stycznia 2010 r.

2.  Treść Regulaminu wraz z Deklaracją Uczestnictwa w projekcie zostaje podana do publicznej wiadomości poprzez:
    a)  zamieszczenie na stronie internetowej Lidera (www.solidarnosc.org.pl/dialog) i Partnerów,
    b)  przesłanie pocztą elektroniczną do wszystkich regionów NSZZ "Solidarność" z prośbą o rozesłanie tej wiadomości do biur terenowych
    c)  dostarczenie do wszystkich regionów NSZZ "Solidarność" w wersji papierowej,
    d)  w miarę możliwości publikacje w prasie związkowej.

3.  Realizatorzy Projektu zastrzegają sobie prawo zmiany Regulaminu w sytuacji zmiany wytycznych, warunków realizacji projektu lub dokumentów programowych.

4.  Wszystkie zmiany niniejszego Regulamin wymagają formy pisemnej.

5.  W sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem decyzje podejmuje Kierownik Projektu.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego