Pracownicy poznańskiego McDonald’s założyli Solidarność

• Branże
  • Autor: Admin

fot. pixabay.com

NSZZ „Solidarność” jest pierwszą organizacją związkową w Polsce działającą w sieci restauracji McDonald’s.

W sieci popularnych na całym świecie barów szybkiej obsługi McDonald’s działa już Solidarność.

Pracownicy jednej z poznańskich restauracji działającej pod tym szyldem postanowili wstąpić do największego związku zawodowego w Polsce, by efektywniej prowadzić dialog z pracodawcą i skuteczniej zabiegać o podwyżki wynagrodzeń.

– Chcielibyśmy rozwiązywać problemy przede wszystkim poprzez dialog. Chcemy, żeby było obustronne zrozumienie, bo nie ma pracowników bez pracodawcy, jak i nie ma pracodawcy bez pracowników. Dlatego liczymy, że uda się nam porozmawiać z pracodawcą i że zrozumie nasze racje oraz uzna, że warto dbać o swoich pracowników bardziej niż obecnie – powiedział przewodniczący Tymczasowej Komisji Zakładowej Grzegorz Szczerski, cytowany przez Radio Poznań.

Związkowcy domagają się także wyższych stawek godzinowych, ustalenia jasnych zasad przyznawania premii i docenienia długoletnich pracowników McDonald’s.

Nowa organizacja związkowa zawiązała się w restauracji działającej na drugim piętrze centrum handlowego Avenida przy dworcu PKP.

Tysol.pl