Pracownicy z całego świata wzięli udział w pikiecie w obronie praw związkowych na Białorusi

• poniedziałek, 19 Czerwca 2023
  • Zagranica
  • Autor: Admin

fot. E. Kędzior

Na zakończenie Międzynarodowej Konferencji Pracy, na Place des Nations w Genewie odbyła się manifestacja w obronie uwiezionych związkowców z Białorusi.  Manifestacja została zorganizowana przez Białoruski Kongres Niezależnych związków zawodowych (BKDP) oraz IndusriALL w imieniu którego głos zabrał Kemal Özkan.

W swoim emocjonalnym wystąpieniu pełniący obowiązki Przewodniczącego BKDP Maksim Pazniakou powiedział, iż bardzo cieszy go rezolucja w sprawie Białorusi przyjęta przez Międzynarodową Konferencję Pracy. Nie jest to powód do dumy, iż wobec Białorusi mają być podjęte działania wskazane w rezolucji, jednak jest to powód do nadziei, że przyjęte działania okażą się skuteczne i doprowadzą do wolnego ruchu związkowego na Białorusi oraz do zwolnienia uwięzionych liderów związkowych.

W wydarzeniu udział brały związki zawodowe z wielu krajów.  Słowa wsparcia dla niezależnego białoruskiego ruchu związkowego przekazał m.in. Owen Tudor z MKZZ, Kemal Özkan z IndustriALL, przedstawicielka niezależnych związków zawodowych z Birmy. Warto dodać, że Birma jest jedynym krajem w historii MOP, wobec którego zastosowano takie same kroki jak w tym roku wobec białoruskiego reżimu.

W imieniu Solidarności głos zabrał Yury Ravavoi. W swoim wystąpieniu mówił – Solidarność, podobnie jak BKDP, czuła się częścią międzynarodowego ruchu na rzecz sprawiedliwości społecznej i praw człowieka dzięki wsparciu związków zawodowych z całego świata. Solidarność przeszła trudną drogę oporu wobec tego samego szowinizmu, który jest obecnie odpowiedzialny zarówno za terror na mojej rodzinnej Białorusi, jak i wojnę na bratniej Ukrainie.

ek, yr